Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 05. 2016. 19:38 >> 19:21

NOVI PREMIJER

Jildirim: Nastaviću borbu protiv ID

Novi turski premijer Binali Jildirim izjavio je da će nastaviti borbu protiv Islamske države i kurdskih ekstremista u Turskoj, ali i Siriji, dodajući da promjena na čelu vlade neće izmijeniti borbu protiv terorističkih grupa.

On je takođe dodao da EU treba da okonča "konfuziju" oko svoje politike prema migrantima i da Turska treba da zna šta šta Unija misli o tome, prenio je Rojters.

On je na kongresu vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) kazao i da će Turska nastaviti da reguliše mjere radi poboljšanja stanja ljudskih prava i demokratije, bez obzira da li dođe ili ne do njenog članstva u EU.

Dosadašnji turski ministar saobraćaja Binali Jildirim danas će i formalno biti imenovan za predsjednika vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i premijera Turske, javlja AFP, uz ocjenu da će time biti ojačan uticaj na vlast koji ima Jildirimov mentor, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Jildirim (60), dugogodišnji Erdoganov prijatelj, jedini je kandidat na vanrednom kongresu partije na kojem će danas biti izabran predsjednik partije, što znači da će on postati premijer, navodi francuska agencija.

Njegov glavni zadatak, kažu posmatrači, biće da izdejstvuje izmjene Ustava kako bi se Turska transformisala iz parlamentarnog u predsjednički sistem, čime bi Erdogan dobio veća ovlašćenja.

Jildirim će na čelu vlade zamijeniti dosadašnjeg premijera Ahmeta Davutoglua, koji se sa Erdoganom zavadio oko vlasti, navode agencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније