Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 05. 2016. 20:26   >>  20:08

ZEMAN OCIJENIO

EU nesposobna da riješi izbjegličku krizu

Predsjednik Češke Miloš Zeman označio je danas u Černotinu na istoku Češke izbjeglički talas za poplavu pred kojom se doduše možda nehumano, ali uspješno odbranila samo Mađarska, a Evropsku uniju kritikovao da je toliko nesposobna da je tek sada počela da razmišlja o evropskoj graničnoj straži kad je već Evropa preplavljena.

"Zašto upozoravam na izbjeglice kada ih kod nas skoro nema? Znate, nedovoljno je upozoravati na poplavu kada vam je pod vodom polovina grada. Na poplavu morate da upozorite dok još grad nije poplavljen kako bi mogli da preduzmete mjere. Pogledajte šta se dešava u Austriji i preduzmite konkretne mjere, uključujući tu i angažovanje policije i armije", kazao je danas Zeman u susretu sa žiteljima Černotina.

Češki predsjednik upozorio je da bezbjednost košta i predložio da vlada poveća izdatke za policiju i vojsku isto kao što povećava izdvajanja za odbranu protiv poplava, a kao primjer za ugled kako se brani pred "migracijskom poplavom" naveo je Mađarsku.

"Doduše, ogradila se plotom, upotrijebila vodene topove i suzavac. Znam da to baš ne izgleda humano, ali mađarska teritorija je bez izbjeglica", rekao je Zeman.

Češki predsjednik kritikovao je Evropsku uniju da je nesposobna zato što tek sada razmatra osnivanje zajedničke evropske granične straže, ali je upozorio da je ipak za Evropu bolje rješenje zajednička zaštita granica nego kada to rade same države pošto pojedinačna zaštita nacionalnih granica košta više i manje je efikasna od zaštite šengenske granice.

Miloš Zeman založio se za angažovanje stranih radnika u češkim preduzećima, ali nikako muslimana, već prije svega Ukrajinaca.

"Ne govorim o muslimanima. Oni ne žele da ovdje rade već da dobijaju socijalnu pomoć. Imgiranti ne dolaze da rade već zbog socijalne pomoći i za njih je povoljnija Njemačka ili Švedska. Stranci o kojima govorim nijesu muslimani, već Ukrajinci. Radi kod nas 130.000 Ukrajinaca poslove koje niko od Čeha neće. Ako naša preduzeća zapošljavaju radnu snagu za veoma niske plate, zašto da ne iskoristimo to da Ukrajinci zarade to što je za njih mnogo, a za Čehe malo", kazao je češki predsjednik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније