Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

10. 05. 2016. 23:14   >>  22:57 2

DVIJE MILIJARDE $

Iran tuži SAD zbog "zamrznutog" novca

Iran će podnijeti tužbu protiv Sjedinjenijh Američkih Država u međunarodnom sudu zbog oduzimanja dvije milijarde dolara iranskog zamrznutog novca u toj zemlji, izjavio je danas predsjednik Irana Hasan Rohani u govoru emitovanom na državnoj televiziji.

"Uskoro ćemo podnijeti tužbu zbog zaplijene dvije milijarde dolara pred međunarodnim sudovima. Nećemo dozvoliti da nam SAD tako lako uzmu taj novac", rekao je Rohani u govoru pred nekoliko hiljada ljudi okupljenih u gradu Kermanu na jugoistoku Irana.

Američki vrhovni sud odlučio je 20. aprila da zaplijeni oko dvije milijarde dolara iranskog novca zamrznutog u SAD.

Američko pravosuđe je navelo da tu sumu traže hiljade žrtava i porodice žrtava u napadima koje su teheranske vlasti podržale. Među njima su članovi porodice 241 američkog vojnika ubijenih 23. oktobra 1983. godine u dva samoubilačka napada na američki i francuski vojni kontingent u Bejrutu.

Rohani je krajem aprila ocijenio odluku američkog suda kao "krađu" i "veliku sramotu" za pravosuđe SAD.

Odluka američkog Vrhovnog suda dolazi u osjetljivom trenutku diplomatskog približavanja Irana i SAD deset mjeseci poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma Irana sa šest velikih svjetskih sila.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније