Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

04. 05. 2016. 09:05 >> 10:37

TRAMP UBJEDLJIV

Kruz odustao od predsjedničke nominacije

Kandidat Republikanske partije za predsjedničku nominaciju Donald Tramp ubjedljivo je pobedio na unutarstranačkim izborima u saveznoj državi Indijana i najvjerovatnije će se suočiti sa kandidatkinjom Demokratske stranke Hilari Klinton na predsjedničkim izborima u novembru. Njegov protivkandidat Ted Kruz odustao je od trke za predsjedničku nominaciju SAD nakon poraza u Indijani.

Trampu je potrebna podrška još samo 200 delegata jer ih je do sada prikupi 1.047, da bi formalno obezbijedio predsjedničku nominaciju, ali Kruzovo odustajanje od kampanje znatno je olakšalo posao američkom biznismenu.

"Što se tiče Teda Kruza, ne znam da li mu se sviđam ili ne, ali znam da je pakleni protivnik. Sljedeća na redu je Hilari Klinton", rekao je Tramp u pobjedničkom govoru.

Sander je nakon poraza kazao da se njegova kampanja završava u Indijani.

"Rekao sam da ću nastaviti sve dok postoji realna šansa za pobjedu. Žao mi je, ali mislim da pobjeda više nije realna", rekao je kandidat republikanaca.

Američki milijarder poručio je da će pobijediti na predsjedničkim izborima u novembru i obećao da će vratiti "Ameriku na prvo mjesto".

U redovima Demokratske stranke Berni Sanders je pobijedio Hilari Klinton. Sandersova pobjeda neće ugroziti favoritkinju demokrata koja je već obezbijedila 92 odsto potrebnih delegata za predsjedničku nominaciju.

"Znam da Hilar Klinton misli da je ova kampanja završena. E, pa nije u pravu", poručio je Sanders.

Uprkos "prijetnjama" svog protivkandidata, Klintonova se polako okreće kampanji za predsjedničke izbore u novembru.

Klintonova i Tramp sada mogu da se posvete šestomjesečnoj predsjedničkoj kampanji u kojoj će biti riječi o budućnosti američkih imigracionih zakona, reformi zdravstvenog osiguranja i vojnim intervencijama širom svijeta.

Kandidatkinja demokrata ulazi u predsjedničku trku sa značajnom prednošću u odnosu na svog protivkandidata, zbog zagarantovanih glasova manjina i žena. Ipak, demokrate poručuju da neće potcijeniti Trampa.

"Pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD prosto bi bila preveliki rizik", rekao je politički savjetnik Hilari Klinton Džon Podesta.

Ostaje nejasno da li će Republikanska partija bezrezervno podržati kontroverznog američkog biznismena u trci za prvog čovjeka SAD. Čak i prije nego što su unutarstranački izbori u Indijani završeni, konzervativni lideri su zakazali za danas sastanak na kom će raspravljati o kandidaturi trećeg lica na predsjedničkim izborima.

Na unutarstranačkim izborima Donald Tramp je dobio 53 odsto glasova pristalica Republikanaca, Kruz je dobio povjerenje 32,8 odsto, a Džon Kejsik 10 odsto.

Kejsik, iako je osvojio samo jedne primarne izbore, još nije odustao od trke za predsjedničku nominaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније