Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 03. 2016. 13:26 >> 13:10

NAKON BRISELA

Češka izvodi na ulice vojsku

Češka je prvi put u istoriji proglasila prvi stepen rizika od terorističkih napada, a vlada te zemlje sinoć je odobrila da na ulice izađe i vojska i pomogne policiji u patrolama.

 

 

 

Viši, drugi stepen rizika od terorizma proglasila je sinoć i Slovačka, dok se Poljska koja je za teroriste po procjenama stručnjaka poželjnija meta od Češke i Slovačke zbog aktivnog učešća njenih vojnika u intervenciji u Iraku i Avganistanu zadovoljila samo pojačanim kontrolama aerodroma, željezničkih stanica i trgovinskih centara.

Na vanrednoj sjednici češka vlada sinoć je proglasila prvi stepen rizika od terorističkih napada koji znači da konkretne prijetnje nema ali postoji opšti rizik zbog situacije u inostranstvu ili međunarodnih aktivnosti Češke.

"Vlada će angažovati i 550 vojnika u aktivnoj službi na rok od najmanje dva mjeseca", saopštio je nakon sjednice premijer Bohuslav Sobotka.

On je najavio da će pojačanim policijskim patrolama i kontrolama na svim međunarodnim aerodromima, glavnim željezničkim stanicama, u praškom metrou, oko dvije nuklearne elektrane, nekih ambasada i spomenika pomagati vojnici.

Većina vojnika, njih 340, patroliraće zajedno sa policijom u Pragu a vlada je pozvala Čehe da za sada izbjegavaju mjesta gdje se okuplja i koncentriše veliki broj ljudi.

Susjedna Slovačka proglasila je viši od Češke, drugi stepen rizika terorističkih napada koji znači da rizici potencijalno imaju veze sa Slovačkom.

Premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak saopštili su da su mjere bezbjednosti, pojačane patrole i kontrole pojačane na isti nivo kao nakon terorističkih napada u Parizu prošle godine.

U Poljskoj su takođe pojačane mjere bezbjednosti i Granična straža i policija izvela je pojačanja na aerodrome, željezničke stanice, u tržne centre, varšavski metro i sva mjesta  gdje se potencijalno okupljaju veće grupe ljudi.

"U Poljskoj nema terorističke prijetnje. Naredio sam komandantima policije i granične straže da pojačaju patrole i kontrole na mjestima sa većim grupama ljudi", kazao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

Poljski ministar saopštio je da je Poljska, poslije jučerašnjih terorističkih napada u Briselu, Belgiji ponudila pomoć svojih policajaca i humanitarnu pomoć ukoliko joj bude potrebna.

Blaščak je najavio takođe hitno novi antiteroristički zakon koji vlada premijerke Beate Šidlo namjerava da podnese parlamentu na usvajanje kako bi nove mjere bile na snazi u julu, kada je Poljska domaćin dva događaja koji bi po procjeni eksperata mogla da privuku pažnju islamskih terorista, samita NATO u Varšavi i Svjetskih dana katoličke omladine u Krakovu.

U znak solidarnosti sa Belgijom varšavski neboder Palata kulture i nauke protekle noći bio je obasjan nacionalnim bojama Belgije, a na Narodnom stadionu na drugoj obali Visle zasijao je ogromni natpis Brisel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније