Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 02. 2016. 18:48 >> 18:33

PRIJETNJA DECENIJE

Europol: U Evropi 5.000 džihadista

Policijska i obavještajna agencija Evropske unije (Europol) upozorila je danas na mogućnost novih napada Islamske države (ID) u Evropi. Ta prijetnja je, kako su naveli, sada najveća u posljednjih 10 godina.

"Teroristi Islamske države planiraju nove napade na evropskom kontinentu", kazao je šef Europola Rob Vajnrajt u razgovoru za Neue Osnabrucker Zeitung, dodajući da se mogu očekivati napadi ne samo grupa već i pojedinaca.

"Može se očekivati da ID ili neka druga vjerska teroristička grupa izvede napad negdje u Evropi u cilju izazivanja što više žrtava među civilnim stanovništvom", dodaje prvi čovjek Europola.

Prema podacima te agencije EU, između 3.000 i 5.000 evropskih državljana vratilo se u Evropu nakon obuke u terorističkim logorima.

"Sve veći broj tih stranih boraca predstavlja nove izazove za zemlje EU”, rekao je Vajnrajt. Dodaje takođe da "nema nikakvih konkretnih naznaka da teroristi sistemski koriste rijeke izbjeglice kako bi u Evropu ušli neprimjećeno".

Početkom godine čelnici EU oformili su Evropski centar za antiterorizam (ECTC) kako bi osnažili saradnju između obavještajnih agencija zemalja članica.

(Hina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније