Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 02. 2016. 17:55 >> 18:02
1

U KALEU

Neredi na skupu rasista u Francuskoj

Neredi su danas izbili između policije i okupljenih na skupu njemačkog kontroverznog desničarskog pokreta u Kaleu na sjeveru Francuske, saopštile su lokalne vlasti i dodale da je skup održan uprkos njegovoj zabrani. Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (Pegida) pozvao je u subotu na skupove u nekoliko evropskih zemalja.

Oko 150 pristalica Pegide okupilo se ispred željezničke stanice u centru Kalea s parolom "Mi smo ovdje kod kuće!". Okupljeni su potom pjevali francusku himnu "Marseljezu" i mahali francuskim zastavama, javile su agencije.

Lokalne vlasti su navele da je policija bacila suzavac na demonstrante koji nijesu htjeli da se raziđu poslije nekoliko poziva policije da to učine.

Poslije skupa privedeno je nekoliko osoba.

Istovremeno sa ovim rasističkim skupom, u pojedinim mjestima u Francuskoj održani su i kontramitinzi.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev nedavno je rekao da su sva javna okupljanja koja remete javni red i mir zabranjena u Kaleu.

Pegida je podnijela zahtjev za održavanje skupa, koji je automatski odbijen jer je u Francuskoj takođe na snazi vanredno stanje uvedeno poslije terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015. godine.

Skupovi protiv izbjeglica u Kaleu su zabranjeni jer se u toj francuskoj luci nalazi oko 6.000 izbjeglica koji čekaju da odu u Veliku Britaniju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније