Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

27. 01. 2016. 13:55 >> 13:41

SJEĆANJE NA HOLOKAUST

Aušvic: O povratku preživjelih u život

Centralna komemorativna ceremonija na Dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. januara kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveće stratište Jevreja u Drugom svjetskom ratu - njemački nacistički koncentracioni logor Aušvic-Birkenau na juguPoljske, ove godine protiče u znaku povratka preživjelih logoraša u novi život.

"Odajući poštu svim žrtvama ove godine posebno želimo da se sjetimo ljudi koji su uprkos ogromnoj traumi pokušali da se vrate u normalan život", kazao je direktor Državnog muzeja bivšg njemačkog logora Aušvic-Birkenau koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Pjotr Civinjski.

Glavni gosti te centralne komemoracije i obeležavanja Dana sećanje na žrtve holokausta u celoj Poljskoj pod pokroviteljstom predsjednika Poljske Andžeja Dude u Aušvicu su danas bivši logoraši, njih oko 80, koji će dobiti riječ da se pred Spomenikom žrtvama obrate svijetu sa porukom o monstruoznom zločinu holokausta, kao i predsjednik Duda i ambasadori Izraela i Rusije.

U pohod dug tri kilometra od glavne kapije logora sa ciničnim nacističkim napisom "Rad oslobađa", pored Zida smrti, svjedoka strijeljanja u logoru, do spomenika i nekadašnjih gasnih komora ove godine će krenuti u podne i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

O tragičnim sudbinama preživjelih Jevreja koji su pokušavali da potisnu iz misli zlo nacista i vrate se u normalan život, neki u razorenom rodnom mjestu, drugi stvarajući svoju državu Izrael kao dom bezbjedan pred holokaustom, treći u emigraciji u SAD, govori izložba upriličena za ovu godišnjicu u barakama Muzeja.

Dan sjećanja na žrtve holokausta i ove godine obilježava Varšava, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred Spomenika heroja Varšavskog geta, ekumenskom molitvom i čitanjem imena jevrejskih žrtava a ulicama grada prolazi popodne i na ovu 71. godišnjicu prazan starinski tramvaj žigosan kao i Jevreji u vrijeme nacističkog divljanja u okupiranoj Varšavi - Davidovom zvezdom.

"Taj tramvaj zaustavlja se na stanicama. Vrata se otvaraju. Niko ne izlazi, niko ne ulazi. To je način da se sjetimo onih kojih više nema", kazala je direktorka fondacije Šalom koja je suorganizator varšavske komemoracije i sjećanja na jevrejske susjede koji su stradali u logorima, Golda Tancer.

Širom Poljske sa sumrakom u 18 časova na prozorima zgrada i kuća zasijaće svijeće kojima obični Poljaci pokazuju da nijesu zaboravili nijednu od žrtava holokausta.Logor Aušvic kasnije proširen u kompleks Aušvic Birkenau nacisti su podigli 1940. godine, prvobitno kao logor za Poljake ali 1942. godine pretvorili su ga u glavnu fabriku smrti, stratište Jevreja u monstruoznom planu Hitlerovog Trećeg rajha da likvidira evropske Jevreje.

U gasnim komorama, od bolesti i rada u neljudskim uslovima u logoru je stradalo najmanje 1,1 milion logoraša, najviše Jevreja i Roma, ali i sovjetskih vojnih zarobljenika, Poljaka i pripadnika drugih naroda Evrope.

Logor Aušvic Birkenau oslobodila je 27. januara sovjetska Crvena armija, u borbama za logor poginuo je 231 vojnik, a Ujedinjene nacije proglasile su 2005. godine taj dan za međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Logor je poslije rata pretvoren u muzej, a prošle godine posetilo ga je rekordnih 1,72 milion ljudi, među njima i 93.000 Njemaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније