Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 02. 2013. 21:54 >> 21:53

EVROPSKO TRŽIŠTE

Oland traži zaštitu eura

Pred Evropskim parlamentom, francuski predsjednik je kazao da vidi izlaz iz krize drugačije od evropskih partnera.On je ukazao i na nelojalnu konkurenciju na evropskom tržištu.

Govoreći pred Parlamentom u Strazburu francuski predsjednik Fransoa Oland pozvao je Evropu da bolje upravlja svojim velikim tržištem. Njegova je ocjena da „ranjivi euro“, na koju mogu uticati globalne špekulacije, velika stopa nezaposlenosti i neharmonizovan izvoz, govore tome u prilog.

Oland je pozvao na odgovorniji odnos prema budžetu Evropske unije, koji mora biti usklađen sa mjerama štednje, ali ne smije štetno djelovati na ekonomski razvoj zajednice.Na raspravi o budućnosti evropske dvadesetsedmorice, Oland je pokazao da vidi mjere štednje, borbu protiv krize i kurs eura drugačije od mnogih drugih u Evropskoj uniji.

 

"Evropa se može pohvaliti velikim tržištem, ali ga slabo brani od nelojalne konkurencije. Ostavlja svoju valutu, euro, ranjivom na iracionalna kursna pomjeranja. Evropa je također kontinent gdje je rast preslab, gdje ogromna nezaposlenost pokazuje koliko je kriza duboka i koja nije samo, kao što je rečeno, privremena tranzicija, već duboka mutacija", rekao je francuski predsjednik.

Oland je govoreći o Evropskoj centralnoj banci (ECB) kazao da ona treba da  ostane nezavisna. Pozivao je takođe na reformu međunarodnog monetarnog sistema.

Nije, međutim, rekao na kakve reforme je mislio. No, završio je direktno kontrirajući nekim liderima EU-a.

"Većina zemalja je zainteresovana za jedan aspekt evropskog budžeta, a ne za sve. Stoga, moja pozicija je jednostavna - kažem 'da' pravljenju rezova, ali ne i slabljenju ekonomije", rekao je Oland pred evropskim parlamentarcima u Strazburu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније