Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me [ Anadolija ]

01. 11. 2015. 19:04   >>  19:18 4

OSVOJILI 49, 5 %

Erdoganova partija sama pravi vladu

U Turskoj su danas održani prijevremeni parlamentarni izbori, a na osnovu prebrojanih 95 posto biračkih listića u vođstvu je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) sa osvojenih 49,5 posto glasova.

U toku je prebrojavanje i ostatka biračkih listića.

AKP, čiji je osnivač i lider predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, osvojila je 316 mandata, dok je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila 25,3 posto glasova ili 133 stolica u skupštini od ukupno 550.

AKP će u predstojećem mandatu samostalno formirati vladu.

Opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP) dobila je 11,97 posto glasova ili 42 poslanička mjesta, a prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) 10,3 posto glasova, odnosno 59 mandata, ali se nalazi na samom izbornom pragu.

Pomenute četiri partije imaće zastupnike u narednom sazivu turskog parlamenta, dok, prema preliminarnim rezultatima, preostalih 12 političkih partija nije prešlo izborni prag od 10 posto glasova.

Izlaznost na današnjim izborima bila je 87,2 posto.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније