Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 10. 2015. 14:55 >> 14:43

SREDNJA EVROPA I BALKAN

Zaokret Poljske od EU nakon izbora

Pobjeda opozicione konzervativne desnice na poljskim parlametarnim izborima u nedjelju donosi jasni zaokret od proevropske spoljne politike Poljske i ka šire shvaćenoj Srednjoj Evropi, od Baltika do Crnog mora, u kojoj bi za zvaničnu Varšavu bitniju ulogu počeo da igra i Zapadni Balkan.

  

 

 

Pobjeda evroskeptične, konzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS) bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog neosporna je i prije objave zvaničnih rezultata.

Parola "prvo mi, zatim narod a tek onda svi drugi" iz predizborne kampanje donijela je konzervativcima prvi put na ovim izborima pobjedu među Poljacima svih generacija u čak 13 od 16 vojvodstava u Poljskoj, čak i u velikim gradovima koji su do sada bili tvrđava liberalne Građanske platforme dosadašnje premijerke Eve Kopač.

Nakon sinoćnje euforije kada se prema prvoj izlaznoj anketi za poljske televizije činilo da je PiS prva stranka u Poljskoj poslije pada komunista 1989. koja će moći da vlada sama, s komotnom većinom u Sejmu od 242 od ukupno 460 poslanika, nove ankete istopile su danas pobjedu na 232 poslanika u novom sazivu.

U Varšavi se zato uz primjetnu nervozu očekuju prvi rezultati i saopštenje Državne izborne komisije koje stranke su prešle izborni cenzus, pošto se oko granice od pet odsto za stranke u okvirima statističke greške drži ekstremna desnica evroposlanika Januša Korvina Mikea, a Ujedinjena ljevica oko osam odsto što je prag za izborne koalicije.

Ulazak te dvije stranke, pored pet koje su sasvim sigurno osvojile dovoljno glasova za poslanike u donjem domu parlamenta, poremetio bi odnos snaga, natjerao PiS da traži koalicionog partnera i doveo čak u pitanje na prvi pogled sigurnu kandidaturu potpredsjednice stranke, Beate Šidlo za premijerku Poljske.

Sasvim sigurno, bez obzira na eventualnog koalicionog partnera, Poljska mijenja kurs od predvidljivog partnera EU spremnog na kompromise ka evroskeptičnom članu koji najbliže saveznike traži u regionu, prije svega u Budimpešti i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, nastojeći da napravi regionalnu protivtežu "staroj" Evropi okupljajući oko ose Varšava - Budimpešta regionalnu silu tješnje povezane Višegradske grupe i Balkana.

Za Brisel i Berlin i njemačku kancelarku Angelu Merkel, pobjeda evroskeptične opcije u Poljskoj, voljne da povremeno izvuče antinjemačku kartu, posebno u jeku izbjegličke krize, signal je za uznemirenost, složno su danas ocijenili njemački mediji.

"Ne može to tako da Poljska plaća greške koje su napravili drugi, na primjer Njemačka", kazao je pred izbore Kačinjski.

Za Rusiju to znači, s jedne strane, dalje pogoršanje odnosa s Poljskom, ali i olakšanje da će izvjesni glasniji zahtjevi Poljske da Brisel drži oštar kurs prema Rusiji naići na malo sluha u EU i biti pripisani rusofobiji samog Kačinjskog koji javno optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina da predsjednik Poljske Leh Kačinski nije poginuo u avionskoj nesreći, nego da je na njega Rusija 2010. godine u Smolensku izvršila atentat.

Agencije za sada ne mijenjaju mđunarodni rejting Poljske, bez obzira na velika obećanja PiS da će neosporno bogaćenje Poljske i novac iz evropskih fondova biti podijeljeni socijalno osjetljivije i na najavu suzbijanja stranog kapitala a podrške nacionalnom.

"PiS je dobio veliku podršku, ali ne očekujemo da će ispuniti sva predizborna obećanja. Prihodi od poreza neće moći da pokriju sve te povećane izdatke", objasnili su analitičari Standard end Purs zašto za sada ne mijenjaju rejting Poljske ka rizičnijem.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније