Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

12. 10. 2015. 14:45   >>  14:34

RAD O SIROMAŠNIMA

Angusu Ditonu s Prinstona "Nobel" za ekonomiju

Ekonomista Angus Diton dobio je danas Nobelovu nagradu za ekonomiju za "analize potrošnje, siromaštva i blagostanja".

Diton (69), rođen u Škotskoj, na Prinstonu je profesor ekonomije i međunarodnih odnosa.

Švedska akademija saopštila je da se Diton u istraživanjama bavio pitanjima od "ogromnog značaja za blagostanje ljudi, ne samo u siromašnim zemljama" i da je "veoma uticao" na donošenje odluka o praktičnim mjerama kao i na naučnu zajednicu.

Ditonov rad se tiče tri centralna pitanja - kako potrošači distribuiraju svoja sredstva na različita dobra; koliki dio prihoda društva se troši a koliki se štedi; i kako na najbolji način mjeriti i analizirati blagostanje i siromaštvo, navela je švedska akademija.

Diton je na konferenciji za novinare poslije proglašenja sebe opisao kao "nekoga ko se bavi siromašnima u svijetu i kako se ljudi ponašaju i šta im daje dobar život".

On je rekao da je oduševljen što je dobio nagradu i izrazio zadovoljstvo što je Nobelov komitet nagradio rad koji se bavi siromašnim ljudima u svijetu.

Diton je rekao da očekuje da će ekstremno siromaštvo u svijetu nastaviti da se smanjuje, ali da ne želi da bude "slijepi optimista".

On je rekao da su "za mnoge ljude u svijetu, stvari veoma loše" i naveo primjer Indije, koja je prema njegovim riječima, ostvarila veliki napredak, ali u kojoj postoje "ogromni zdravstveni problemi među odraslima i djecom" i u kojoj su djeca i dalje neuhranjena.

Nagrada za ekonomiju nije ista kao i ostale Nobelove nagrade koje je ustanovio Alfred Noel 1895. Tu nagradu ustanovila je 1968. švedska centralna banka na 300. godišnicu svog postojanja u znak sjećanja na Alfreda Nobela i zove se Nobelova memorijalna nagrada za ekonomiju.

Dodjelom Nobelove nagrade za ekonomiju završena je dodjela ovogodišnjih nagrada, pošto su prošle nedjelje proglašeni laureati tz medicinu, fiziku, hemiju, književnost i mir.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније