Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 04. 2013. 12:44 >> 12:44

NAPAD U BOSTONU

Rusi predali SAD snimke razgovora Carnajevih

Ruske specijalne službe predale su vlastima SAD snimke razgovora braće Đohara i Tamerlana Carnajeva, koji se sumnjiče za napad na Bostonskom maratonu.

U predatim snimcima ima uvijenog pominjanja islamskog svetog rata džihada, javio je Asošijeted pres pozivajući se na anonimne izvore u američkim specijalnim službama.

Prema podacima agencije, na jednom od snimaka je razgovor jednog od braće sa njihovom majkom Zubejdat iz 2011. godine, a na drugoj traci je njen razgovor sa drugim žiteljem juga Rusije protiv kog Federalni istražni biro vodi istragu.

Specijalne službe SAD ranije su provjeravale podatke o tome da bi Tamerlan mogao biti povezan sa Doku Umarovom, jednim od lidera ekstremističke ilegale koji je 2011. preuzeo odgovornost za teroristički akt na moskovskom aerodromu Domodedovo i, prema istražiteljima, nalazi se iza mnogih terorističkih akata u Rusiji, navodi ruska agencija Itar-Tas.

Drugi detalji o predatim materijalima se ne navode.

Ministar pravde SAD Erik Holder odbio je da komentariše vijesti o snimcima jer istraga još nije završena.

Zubejtad Carnajeva trenutno je u ruskoj republici Dagestan, a 25. aprila je objelodanjeno da je u SAD izdat nalog za njeno hapšenje zbog optužbi za krađu u prodavnici.

Sljedećeg dana ona je stavljena u američku antiterorističku bazu podataka.

RIA Novosti prenosi da američke vlasti sumnjiče Zubejdat da je ona mogla da podstakne starijeg sina Tamerlana na radikalni islam.

Tamerlan je 19. aprila preminuo u bolnici od rana zadobijenih u razmeni vatre s policijom, dok Džoharu - koji je prebačen iz bolnice u zatvor, prijeti smrtna kazna.

U Bostonu su 15. aprila na finišu maratona odjeknule dvije eksplozije u kojima su poginule tri osobe a više od 200 je ranjeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније