Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 09. 2015. 12:03   >>  11:52 1

STUDIJA POKAZALA

Islamofobija najjača među mladim Poljacima

Čak 73 odsto Poljaka ima negativan odnos prema muslimanima, iako 80 odsto ne poznaje nijednog, a islamofobija i odobravanje fizičkog nasilja nad muslimanima i njihovim svetinjama ili govor mržnje najjači su među mladim Poljacima, pokazala je nova studija Varšavskog univerziteta.

U anketi Centra Katedre za psihologiju za studije predrasuda, pitanja su se odnosila na lični odnos prema muslimanima i pokazalo se da 73 odsto anketiranih ima negativan odnos prema islamu i muslimanima, 65 odsto se osjeća neprijatno u njihovom prisustvu, a svega 15 odsto Poljaka ne gleda na to da li je neko musliman ili ne.

"Obično najstariji u društvu pokazuju najveći stepen predrasuda. U ovom slučaju su upravo mladi od 18 do 30 godina iskazivali najviše predrasuda i islamofobije. Najviše su bili protiv toga da se zabranjuje govor mržnje, a najmanje im je smetalo nasilje upereno protiv muslimana", kazala je za današnju Gazetu viborču autorka studije, Ana Stefanjak.

Oko 55 odsto ne bi željelo da musliman postane član njihove porodice, preko 50 odsto podržava islamofobne tvrdnje da je islam arhaična religija nepodesna za moderna vremena i da su muslimani primitivni u poređenju s drugim vjernicima.

Poljaci prema toj studiji ne odobravaju direktno fizičko nasilje nad muslimanima, 71 odsto smatra da je to nedopustivo, a velika većina, 67 odsto, osuđuje i napade na džamije, ali zato 23 odsto nema ništa protiv političke stranke koja bi sve muslimane istjerala iz zemlje.

Poljacima, međutim, ne smeta mnogo govor mržnje i islamofobni "hejteri" na internetu, a svega jedna trećina bila bi spremna da im se aktivno suprotstavi prijavljivanjem takvog komentara administratoru nekog sajta.

Jedini muslimani koje Poljaci bez predrasuda prihvataju, jesu iz njihove nacionalne manjine Tatara, koja danas ne broji više od pet hiljada ljudi. Oni su se, na poziv poljskih kraljeva kao krajišnici, od XIV vijeka naseljavali u Poljskoj, a kralj im je davao zemlju i pravo da ispovijedaju vjeru i njeguju svoje običaje, u zamjenu za službu u vojsci, mahom konjici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније