Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

11. 09. 2015. 08:43 >> 08:33
7

GODIŠNJICA NAPADA

Dan kad je Amerika "drhtala"

Sjedinjene Američke Države obilježavaju 14 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

 

U okviru obilježavanja godišnjice terorističkih napada, predsjednik SAD Barak Obama posjetiće vojnu bazu u mjestu Fort Mid u Merilendu, prenosi AP.

Portparol Bijele kuće Erik Šulc rekao je da će Obama, tom prilikom, razgovarati sa pripadnicima vojske, koji svakodnevno brinu o bezbjednosti zemlje.

Glavna ceremonija, kao i prethodnih godina, biće održana u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, čime će se obilježiti sjećanje na rušenje dvije "kule bliznakinje", napad na Pentagon i pad aviona u Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine. 

Napad imao posljedice širom svijeta

Odavanje pošte žrtvama u Memorijalnom centru uključuje i čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. godine, dok će uveče dva snopa uperiti plavu svetlost ka nebu kako bi podsjetili na srušene kule Svjetskog trgovinskog centra, najavljuju američki mediji. 

Kako prenose mediji, svečano će biti otvoreni i muzej i memorijalni centar, koji su izgrađeni na mjestu gdje se srušio avion u Pensilvaniji kada je stradalo 40 članova posade i putnika. 

Posjetioci će u okviru tog 26 miliona vrijednog kompleksa, između ostalog, moći da vide portrete putnika i preslušaju snimljene razgovore sa članovima porodice za vrijeme nesrećnih događaja prije tačno 14 godina. 

Skoro 3.000 ljudi je stradalo kada su dva oteta aviona udarila u "kule bliznakinje" u Njujorku, koje su se srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu i pada aviona u Pensilvaniji na sjutrašnji dan 2001. godine. 

Među stradalima i 372 stranaca

Teroristicke napade izveli su pripadnici Al Kaide, a taj tragičan događaj imao je posljedice širom svijeta. 

Nakon napada, Bijela kuća na čelu sa Džordžom Bušom mlađim objavila je rat terorizmu u svijetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. vijeka. 

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzletjeli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu. 

Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sječenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letjelicama. 

Prvi avion "Amerikan erlajnsa" je, u 8.46 sati, udario u severnu kulu Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, a nedugo potom drugi oteti avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu, dok se treći oteti avion zabio u sjedište Pentagona. 

Iz "kula bliznakinja" u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mjesta udara, uspjelo bezbjedno da napusti zgrade prije nego što su se urušile. 

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i jedan državljanin Srbije. 

Ogromne žrtve su pretrpjeli njujorški vatrogasci, čijih je 343 kolega poginulo u padu "bliznakinja", dok su pokušavali da pomognu povrijeđenima da napuste zgrade. 

Kasnije su nadležne službe SAD ocijenile da je "mozak" napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin. 

Komandosi američke vojske izveli su u proljeće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gdje se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga, o čemu je Obama izvijestio naciju i svijet. 

Od napada 2001. godine više od 20 terorističkih zavjera je otkriveno u Njujorku, izjavio je nedavno šef policije u tom gradu Bil Branton, upozorivši da je rizik od još jednog tako razarajućeg napada "veći nego ikad". 

On je istakao da postoji opasnost od usamljenih napadača ili radikalizovanih islamista, koji podržavaju pripadnike Islamske države u Siriji i Iraku, navodi AFP.

                                       

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније