Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 08. 2015. 10:45 >> 10:35

GRAD-DRŽAVA

Singapur proslavio 50 godina nezavisnosti

Singapur je danas velikom svečanošću obilježio 50 godina nezavisnosti s naglaskom na ekonomski uspjeh koji je postigao taj grad-država u regionu koji se bori sa siromaštvom i političkom nestabilnošću.

Na ulicama su se čule nacionalne pjesme, nebom su letjeli borbeni avioni, a građani su koristili prednost besplatne vožnje autobusima i vozovima. 

 

 

Proslava je završena vojnom paradom i vatrometom, a jedinstvo i ponos Singapuraca demonstriran je videom posvećenim osnivaču i lideru Li Kuan Juom, koji je umro u martu, u 92. godini.

Li, koji je tokom više od tri decenije koliko je bio premijer vodio praktično jednopartijsku državu, najzaslužniji je za razvoj Singapura od kolonijalne luke do bogate metropole. Od par stotina dolara nacionalno dohotka po glavi stanovnika, Singapur je danas među najbogatijim državama svijeta sa dohotkom per kapita od blizu 60.000 dolara.

Za postizanje ekonomskog napretka Li je smatrao da je potrebna čvrsta politika kako bi pokušao da uskladi rasnu pomiješnost većinskih Kineza i manjinskih Maležana i Indijaca.Njegov prvi zadatak bio je da stanovništvu obezbijedi uslove za stanovanje i radno mjesto. Tako je počelo rađanje "malog azijskog tigra" a sličan sistem , više ekonomskih nego političkih sloboda, ubrzo se proširio na još neke azijske države.

On, međutim, nije tolerisao političko neslaganje, a protivnike je često gonio na sudu zbog klevete do njihovog bankrotstva.

Njegov sin, premijer Li Sjen Lung vodi zemlju na sličan način. Vladajuća Partija narodne akcije je na prethodnim izborima 2011. osvojila 60 odsto glasova i 80 od 87 mjesta u parlamentu, što je njen najslabiji rezultat od sticanja nezavisnosti. U septembru će biti održani novi parlamentarni izbori.

Među Singapurcima je sve veće nezadovoljstvo zbog političkih ograničenja, sve brojnije strane radne snage i skupljeg života.

Većina medija je pod kontrolom kompanija koje su povezane s državom, a nekoliko nezavisnih vebsajtova je ograničeno strogim zakonima  o kleveti koje vlasti često koriste da ućutkaju kritičare. Na listi Reportera bez granica Singapur je ove godine po slobodi medija bio na 153. mestu, od 180 zemalja.

Singapur je danas među pet najskupljih gradova na svijetu, ali i sa najmanjom korupcijom zahvaljujući strogim zakonima, ali i činjenici da članovi vlade imaju izuzetno visoke plate pa je i najmanja korupcija za njih veliki rizik da sve izgube.

Procjenjuje se da će do 2030. Singapur imati 6,5 do 6,9 miliona stanovnika, od čega će gotovo polovinu činiti stranci.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније