Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ R.B/O.Z. ]

05. 12. 2021. 20:09 >> 08:30
7

ANALIZE, KOMENTARI...

"Lokalne izbore pretvorili u mjerenje rejtinga"

Televizija Crne Gore (TVCG) emituje specijalnu emisiju "Izborna noć", povodom lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici. Gosti u studiju TVCG su analitičari Miloš Bešić i Dragiša Janjušević, novinar Milan Žugić, te Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT). UŽIVO pratite i na Portalu RTCG...

Politički analitičar Dragiša Janjušević ocijenio je da tokom ovog izbornog dana tenzije bile manjeg intenziteta.

"I dalje postoji veliki stepen nepovjerenja u izborni proces", kazao je on za TVCG. 

Janjušević je dodao da smo mi "previše političko društvo".

"To je zabrinjavajuća činjenica, mi se danas ne bavimo lokalnom samoupravom, kakav je sistem njihove održivosti, zašto te opštine imaju manje stanovnika... Mi danas mjerimo rejtinge političkih partija. Lokalne izbore izbore pretvorili smo u mjerenje rejtinga", kazao je Janjušević. 

On je dodao i da se politika Vlade preslikava i na lokalne izbore. 

"Narativi kao da su parlamentarni izbori"

Politički analitičar i profesor Miloš Bešić kazao je da su ovo loklani izbori samo "u tehničkom smislu".

"Suština stvari je da se napravi presjek. Nakon 30 godina vladavine DPS-a, i godine rada Vlade, vjerujem da je najmanji dio kampanje bio opterećen lokalnim temama. Njihovi narativi su bili kao da se radi o parlamentarnim izborima", rekao je Bešić za RTCG. 

Bešić je dodao da je situacija u Mojkovcu bila interesantna:

"Imali smo prilično ubjedljivu pobjedu na lokalnim, ali ne tako ubjedljivu na parlamentarnim. Rezultati će pokazati realnu snagu", naveo je on.

Profesor je za TVCG kazao i da su partije u Crnoj Gori i regionu "kancer demokratije".

"Problem je što partije mogu da prave svoje dilove, premijer je poslije godinu shvatio da bez partije prosto nema nikakvu snagu", kazao je Bešić. 

Istakao je da priča o nepovjerenju Vladi utiče na sve, pa i lokalne izbore.

"Interesi partije, u rasporedu kolača, to je mjera stvarnosti. U ovoj situaciji imate tako podijeljenu političku scenu i sve što rade partije jeste da lansiraju takve narative", dodao je Bešić, između ostalog. 

Komentarišući malu izlaznost na ovim lokalnim izborima, Bešić je kazao da je to "cijena koju plaćaju sve partije".

"Očigledno svako ima manje razloga da glasau svoje. Narod je umoran od ukupnog ambijenta", ocijenio je Bešić. 

"U Mojkovcu najveća polarizacija biračkog tijela"

Direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević kazal je da duže od 5-6 godina ne vidimo da se krećemo ka svijetu kada ćemo tokom lokalnih izbora razgovarati o lokalnim problemima.

"Današnji izborni dan prošao je relativno mirno, kada uporedimo sa izborima u Nikšiću. Današnji dan je finale jednog izbornog procesa", kazala je Kovačević za TVCG, navodeći da je najviše tenzija bila u Mojkovcu jer je u toj opštni najveća polarizacija biračkog tijela.

Kovačević je, na pitanje zašto je situacija u Mojkovcu specifična, kazala da se tamo u demografskom smislu bolje oslikava podijeljenost. 

"Mislim da DPS sa pažnjom posmatra i Petnjicu i Cetinje, ne mislim da je to za partije beznačajno", dodala je ona. 

"Neizvjesnost..."

Urednik agencije Mina Milan Žugić kazao je za TVCG da će buduća dešavanja biti neizvjesna, te da treba sačekati rezultate. 

"Treba sačekati da se riješi situacija na državnom nvou, i da li će se to preliti i na Mojkovac... Ko će s kim moći da formira vlast...", rekao je Žugić i dodao da će sjednica Skupštine sredinom decembra umnogome odrediti demokratske procese u Crnoj Gori. 

Žugić je naveo i da građani i partije treba da se više posvete lokalnom nivou.  Ocijenio je i da "još nismo prevazišli pitanja koja nas razdvajaju".

Urednik Mine osvrnuo se i na ono što je prethodilo izbornom danu i kazao da su  nove tehnologije olakšale praćenje izborne kampanje, te da je sve bilo u sjenci onoga što se dešavalo na parlamentarnom nivou.

Analize, komentari, atmosfera u izbornim štabovima, uključenja uživo - dio su programa.

Tok izbornog dana mogli ste da pratite na RTCG Portalu.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније