Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ M.M.Lj. ]

28. 10. 2021. 09:28   >>  09:48

BEGOVIĆ VJERUJE

Dogovor advokata i Vlade do kraja godine

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović očekuje da će do kraja godine Vlada i advokati imati zajedničko i zadovoljavajuće rješenje kada je riječ o Zakonu o fiskalizaciji. Ubijeđen je da kod obje strane postoji dobra volja.

 

Advokatska komora je apsolutno zadovoljna radom paritetne radne grupe u kojoj je šest advokata iz tog tijela.

“Održano je nekoliko sastanaka na kojima su definisane i zaokružene stvari predviđene Protokolom i mi smo iz Advokatske komore apsolutno zadovoljni dosadašnjim radom i onim što nas upućuje da će tadj sporazum biti definisan onako kako je uokvireno tim protokolom. Ja sam zadovoljan kao predsjednik komore iako nisam član radne grupe. Advokati me obavještavaju da smo naišli na razumijevanje i da predstavnici Vlade poštuju sve što smo dogovorili. Ja se nadam da će do kraja godine doći do zajedničkog i obostranog zadovoljavajućeg rješenja kada je riječ o Zakonu o fiskalizaciji”, kazao je on gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Dodaje da je bitno da se ispoštuju obaveze iz Protokola, a da nije od presudne važnosti da se to desi do Nove godine.

“Kako sada stvari stoje sve ide ka tome da će biti okončani ti razgovori i da će se naći najbolje rješenje kako je definisano rokom u Protokolu do kraja godine", istakao je on. 

Advokatska komora nikad nije bila protiv toga da se sankcionišću advokati koji ne plaćaju porez, objašnjava Begović.

“Ako neko prekrši zakon, neka zbog toga i odgovara”, kazao je on i dodao da ogroman broj advokata redovno plaćaju porez i pune budžet. To je, po njegovim informacijama oko šest miliona godišnje.
Naglašava da niko ne želi da izbjegava plaćanje poreza.

“Naravno da u svakom žitu ima kukolja. Ima onih koji se oglušavaju o te obaveze, ali država je tu da ih spriječi”, kazao je on.

Begović je kazao da su advokati formalno uobličili svoje zahtjeve i dostavili Vladi.

“To je krupan korak koji, vjerujem, vodi do rješenja”, objasnio je predsjednik AK.

Ono na čemu su insistirali  jeste da fakturišu po završenoj naplati.

“Znači, kad od svog klijenta dobijemo nadoknadu za pruženu ravnu pomoć, da tog trenutka fakturišemo i taj iznos plaćamo. To je  elementarna stvar”, kaže Begović.

Osim toga, insistirali su na nezavisnosti, odnosno da poreski inspektor nema rješenje da može da zatvori advokatsku kancelariju.

“I ono što je vrlo važno je princip povjerljivosti između klijenta i advokata. To je po ovom zakonu o fiskalizaciji poreski inspektor imao ovlašćenja da izvrši uvid u svaki predmet što bi po nama vrijeđalo princip povjerljivosti”, objašnjava Begović.

Kaže da su spremni da dostave finansijsku dokumentaciju kada je riječ o predmetu, odnosno evidenciju poslovanja, a nikako sadržaj spisa.

Pratite "Link" svakog radnog dana od na sva tri medija Javnog sevisa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније