Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

12. 05. 2020. 18:20 >> 18:18

U JUTARNJEM

Polaganje ispita, upis na fakultete i u studentske domove

U emisiji govorimo o:

- Epidemiološkoj situaciji u zemlji i svijetu uz brojne sagovornike u studiju, na terenu i putem video poruka.

-Iako broj novozaraženih u Njemačkoj nastavlja da opada, zdravstveni zvaničnici su saopštili da se pripremaju za sve moguće scenarije.Da li može doći do novog talasa pandemije tokom ljeta, čućemo od dr Ane Banko-virusologa sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

-Dok holandski naučnici poručuju da su otkrili antitijela koja sprečavaju da virus uđe u ljudske ćelije, međunarodni tim istraživača objavio je studiju o antitijelima pronađenim u krvi lame koji bi mogli da spriječe infekcije COVID-19.Da li antitijela mogu biti ključni faktor u razvoju lijeka, pitamo dr Džihana Abazovića, specijalistu urgentne i regenerativne medicine.

-Tema Jutra:Polaganje ispita i upis na fakultete.Kada visokoškolske ustanove počinju sa radom zbog ispitnih rokova i vježbi, kako bi studenti bili u minimalnom broju prisutni na fakultetima i u studentskim domovima zbog socijalne distance i pridržavanje svih ostalih preventivnih mjera, pitamo Muberu Kurpejović-generalnu direktoricu Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete.

-Upozoravajući na niz negativnih posljedica koje bi sprovođenje mjera u sklopu sprečavanja širenja COVID-19 moglo imati na djecu i ostvarivanje njihovih prava iz Konvencije o pravima djeteta, UN-ov Odbor za prava djeteta u posljednjem izvještaju poziva sve države da obrate posebnu pažnju na zaštitu djece u takvim okolnostima.

-Turistički radnici u Ulcinju počeli su sa obavljanjem priprema za turističku sezonu, uprkos pandemiji virusa korona.Pripremaju i veliku promotivnu kampanju u zemljama regiona i unutar države u kojem se Ulcinj prikazuje kao bliska, sigurna i poželjna destinacija.Da li je sve spremno za prve goste, pitamo Fatmira Djeku-direktora te lokalne turističke organizacije.

-Družićemo se i sa istaknutim umjetnikom Vasilom Hadžimanovim.

Najavljujemo:

-Naši dežurni reporteri svakodnevno izvještavaju sa terena.Osim servisnih informacija, Nataša Vukajlović će informisati o:

-Povećanom obimu posla dostavljača, koji sa posebnim dozvolama i propusnicama od Nacionalnog koordinacionog tijela, mogu raditi u Crnoj Gori.Provjeravamo sto sve gradjani naručuju na kucnu adresu.

-Pandemija korona virusa dovela je do povećane proizvodnje i upotrebe zaštitne opreme koja je napravljena od plastike.Upotreba maski, rukavica, zaštitnih odijela i druge opreme je neophodna, ali aktivisti za zaštitu životne sredine strahuju da bi to moglo da osujeti njihove napore da smanje zagađenje plastičnim otpadom. 

 

Urednica i voditeljka emisije:Marija Marković

Urednica Jutarnjeg programa:Milica Babić 

e-mail: jutarnji@rtcg.org

Broj telefona redakcije: 020 224 991

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније