Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

25. 01. 2020. 18:16   >>  08:19

U JUTARNJEM

O Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta

U Jutarnjem programu govorimo o:

U susret Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta - kroz nekoliko priča ukazujemo na važnost sjećanja na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, i obavezu svih u društvu da zajedno radimo na jačanju onih ideja koje su usmjerene protiv mržnje koja je dovela do holokausta, s ciljem spriječavanja novih stradanja. Sa istoričarem Milošem Vukanovićem govorićemo o značaju učenja činjenicama o zločinima, šta je holokaust, kako se obilježava u Evropi i Crnoj Gori. Naš sagovrinik biće i Rabin Ari Edelkop. Najavićemo i “Putujuću školu tranzicione pravde”, Centra za građansko obrazovanje, koja predstavlja priliku za studente, mlađe profesionalce i istraživače da se upoznaju sa brojnim aspektima tranzicione pravde, ali i da posjete ključna mjesta iz ratova 90-ih na prostoru Crne Gore.

Asocijacija za demokratski prosperitet - Zid (ADP-Zid) realizuje projekat “Child friendly turizam u prekograničnoj regiji kroz prekogranični program Crna Gora – Albanija u partnerstvu sa organizacijom Centar Djeca danas (QFS) iz Albanije. U pitanju je jedan od osam projekata koje podržava IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora - Albanija 2014-2020. Projektom su u Crnoj Gori uključeni gradovi Rožaje, Podgorica, Bar i Ulcinj, a u Albaniji oblasi Skadar i Lježe. Saradnja je započeta u maju 2018. godine i predviđeno je da projekat traje do maja ove godine. O radionici koja će se realizovati već u ponedjeljak, 27. januara razgovaraćemo sa asistentkinjom projekta Sunčicom Vukčević.

Ovogodišnje peto jubilarno izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO  biće posvećeno obilježavanju 55 godina “srca kulture grada”, a kao i svih prethodnih godina predstaviće aktuelne kamerne dramske forme od 27. do 31.januara. Pomoćnik direktora i v.d. urednik dramskog programa KIC-a Zoran Šoškić biće gost Jutra.

Govorićemo i o uticaju influensera kod nas i u svijetu, o sličnostima i razlikama između naših i svjetskih. Takođe, biće riječi i o neprimjerenim komentarima, zbog kojih neki od njih izvrše i suicid. Influenser Ignjat Kotlaja biće gost Jutra,

Za dobar muzički ugođaj biće zadužen Atlas bend . U njihovim hitovima uživaćemo nakon 8.00 sati.
Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ raspisao je audiciju za učesnike III izdanja Festivala crnogorske narodne pjesme „Stare note – novi zvuci“ koji će biti održan 26. marta u Velikoj sali KIC-a. Tim povodom ugostićemo direktoricu KIC-a Snežanu Burzan.
Bojana Čađenović izvještava uživo sa terena. Pored servisnih informacija, saznaćemo kakvo nas vrijeme očekuje u narednoj sedmici; izvještavaće sa Međunarodnog takmičenja u urbanoj gimnastici koje se održava u Podgorici, ali i iz Muzeja i galerija Podgorice, koji nas pozivaju da provedemo dan sa njima uz stručno vođenje kroz izložbu “Veliki Format“ i kreativnu radionicu za djecu “Slikanje na velikom formatu“.

Putpisac Edin Krnić vodi nas u Afriku. Predstaviće nam Asmaru, glavni grad Eritreje. UNESCO je zaštitio grad kao primjer ranog modernističkog urbanizma, zbog čega brojni turisti žele da ga posjete. Eritreja je jedna od država u Africi, ali i na svijetu gdje stanovnici imaju najmanje ljudskih prava, kao i političke i vjerske slobode. Mnogi stradaju u pokušaju da pobjegnu u Evropu preko Sahare i Sredozemnog mora.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, priče sa terena i redovne rubrike Ukusi jutra, Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič i mnoge druge.

Urednici i voditelji emisije: Marija Razić i Boris Šarančić
Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Milica Babić
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org, jutarnji@rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније