Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

11. 01. 2019. 21:55 >> 21:26

U JUTARNJEM

Kako da manje bacamo hranu, pravilno je čuvamo?

Tema Jutra:U zemljama EU godišnje se po raznim sektorima baci preko 88 miliona tona hrane, a istovremeno je četvrtina građana izložena riziku od siromaštva. Kako da manje bacamo hranu, da racionalnije trošimo, da je pravilno čuvamo? Kako pravilno da čitamo etikete? Gost Jutra specijalista higijene Instituta za Javno zdravlje Crne Gore dr Borko Bajić.

U nastavku:

Kakav je status mladih preduzetnika u Crnoj Gori? Na koji način ideju pretvaraju u biznis? Koje su mogućnosti pred njima i šta rade kako bi unaprijedili svoj status. Gosti predsjednik “Unije mladih preduzetnika CG” Uroš Bulatović i članovi Unije, preduzetnici Čedo Čizmović i Dijana Krkotić.

EU kutak posvetićemo IPA projektu MONET u okviru kojeg je Ministarstvo kulture u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i Centrom savremene umjetnosti Crne Gore objavilo poziv za mlade umjetnike koji će učestvovati u programu razmjene i stvaranju inovativnih umjetničkih djela iz različitih oblasti. Gošća Jutra biće samostalna savjetnica I za međunarodnu saradnju i evropske integracije Odjeljenja za meĐunarodnu saradnju Ministarstva kulture Jelena Žarić.

Slikarka i arhitekta Ivana Babić predstaviće u našem programu novu izložbu slika na staklu - malog formata "Linije dodira" koja je do 21. januara postavljena u galeriji “Koncept Art Space” u Podgorici.

Predstavljamo filigrantsku tehniku uvijanja papira poznatu i kao kviling. U pitanju je umjetnost stvaranja dizajniranih ukrasa od papira. Ova tehnika bila je poznata još u 15. vijeku, u doba renesanse francuske i italijanske monahinje koristile su pozlaćeni papir i stvarale ukrasne predmete. U 18. i 19. vijeku ova tehnika postala je razonoda ženama u Engleskoj koje su dekorisale svoje čajnike, djelove namještaja, knjige. I danas se njeguje u gotovo svim kulturama, a mi smo u goste pozvali damu koja pravi remek djela upravo ovom tehnikom. Gošća Jutra biće kviling umjetnica Jelena Burić.

Anđela Ralević, pored servisnih informacija uživo sa terena izvještava:

- iz Hitne pomoći, pored redovnog izvještaja provjeravamo da li je bilo slučajeva promrzlina i kako reagovati ako nam se dogode;

- Iz Elektroprivrede CG. Računi za struju su u mnogim domaćinstvima duplirani u odnosu na prethodni mjesec. Da li i kako možemo da uštedimio struju? Koje greške pravimo?

- Iz Centra za ženska prava, najavljujemo “Malu školu kršenja patrijarhata”. Teme su: Politička, ekonomska i kulturna prava žena, Istorijat ženskog pokreta u Crnoj Gori i Rodno zasnovano nasilje nad ženama;

U TV arhivu (subota 12.05h , TVCG, I) zimske priče iz 50-tih i 70-tih godina prošlog vijeka. Uz storiju Lovćen filma o zimi na Cetinju 1955. i “Novosti dana” iz januara 1971. pripremili smo i dokumentarnu emisiju “Zimski pejzaž Grabovice”, autora Rajka Cerovića. Emisija je snimljena 74. u selu Grabovica, na području Šavnika. O životu na selu govore mještani, djeca, a o surovoj zimi najbolje govore kadrovi snimatelja Slavka Vukčevića i Miluna Tadića. Na jugoslovenskom festivalu u Portorožu 74. emisija je dobila prvu nagradu za režiju. Emitovaćemo insert iz emisije.

U serijalu “Podgorica nekada 1878-1941” ove subote emitujemo priču o događaju koji je nepoznat široj javnosti. U pitanju su maškare pod nazivom “Sureti” koje su se održavale u predratnoj Podgorici. Autor Mitar Miranović raugovarao je sa ljudima koji su učestvovali u maškarama 1938 - 1939. godine i time sačuvao od zaborava jedan značajan događaj iz života glavnog grada.

Putopisac Edin Krnić vodi nas u novu avanturu.

U redovnoj kulinarskoj rubrici “Ukusi jutra”, šefica kuhinje Slađana Šoć pripremaće profiterole sa karfiolom.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, zanimljivosti, priče sa terena, i redovne rubrike: Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič, Okom gledalaca, Meridijani, Dječiji kutak, Ukusi jutra, priče sa portala www.rtcg.me.

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније