Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

07. 10. 2018. 22:07 >> 21:55

U JUTARNJEM

O značaju preventivnih pregleda

U Jutarnjem programu govorimo o kampanji za prevenciju karcinoma dojke pod nazivom “Pođi na kontrolu“ koju već četvrtu godinu zaredom, u toku oktobra mjeseca, organizuje Nevladina organizacija “Brini o sebi“. Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, od koje godišnje oboli 1,3 miliona žena, a umre više od 450.000, dok u CG godišnje oboli više od 300, a umre više od 80 žena. U izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da je u CG za 11% smanjena smrtnost od karcinoma na godišnjem nivou, po čemu je jedna od vodećih zemalja Evrope. O značaju redovnih preventivnih pregleda, govori činjenica da je karcinom dojke izlječiv u 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vrijeme.

U nastavku o:

- Novom MIKS istraživanju o stanju prava djece i porodica u Crnoj Gori. 8.oktobra počinje prikupljanje podataka za najveće istraživanje koje se sprovodi poslije popisa i koje obuhvata 7.000 domaćinstava opšte i romske populacije. Podaci će se prikupljati do sredine decembra i koristiti za mjerenje progresa Crne Gore u sprovođenju UN Konvencije o pravima djeteta, kao i za razvijanje novih i unapređivanje postojećih programa i politika za dobrobit djece i porodica.

- Izmjenama i dopunama Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u CG, u dijelu bezbjednosno - tehničkih zahtjeva i uslova za vozila. Navedene izmjene Ministarstvo saobraćaja i pomorstva najavilo je u maju 2018. u okviru Konferencije „Savremeni drumski prevoz i poslovna logistika u funkciji razvoja CG u procesu pridruživanja EU“. Tada je naglašeno da unaprijeđeni standard podrazumijeva i bolje bezbjednosno-tehničke karakteristike vozila koje samo vozilo čini sigurnijim na putevima, kao i činjenica da je C u obavezi da prati važeće propise iz ove oblasti kada su u pitanju ekološki standardi za vozila.

- U kontakt rubrici ponedjeljkom “Plodovi jutra” govorimo o Unapredjenju kvaliteta sirovog mlijeka. 8.oktobra startuje obuka za poljoprivredne proizvođače sa područja opštine žabljak. Tema obuke je “Higijena mlijeka i postupci nakon muže“. Program se realizuje u okviru Nacionalnog programa za unapredjenje kvaliteta sirovog mlijeka. Na pitanja gledalaca u studiju odgovaraće Gojko Babović iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Konkursu za dodjelu malih grantova nevladinim organizacijama koje je nedavno raspisao Centar za monitoring i istrazivanje. Cilj konkursa je davanje podrške dostizanju većeg nivoa demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori.

Najavljujemo:

- U Jutarnjem programu možete pogledati i priče o preporukama Ministarstva prosvjete o organizaciji nastave, radu vrtića u Danilovgradu, navikama žena da redovno kontrolisu svoje grudi, emisiji o studentima, turizmu na sjeveru i mnoge druge.

- Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena.Novinarka Andjela Ralević će informisati o problemu parking prostora ispred podgoričkog Doma zdravlja u Bloku V, aktivnostima NVO "Prijatelji živorinja Podgorica" koja će u narednom periodu raditi na poboljšanju infrastrukture, kako bi na najbolji način mogla odgovoriti izazovima sa kojima se susreće a tiče se dobrobiti napuštenih životinja. Dežurna ekipa će nam otkriti i kako je zamišljena trka muškaraca “U njenim cipelama”, prvi događaj te vrste ikada organizovan u CG. Ragbi reprezentativci odlučili su da na kratko kopačke zamijene rozim štiklama. To će učiniti u subotu 13. oktobra.U posljednjem satu emisije uključićemo se ispred Kulturno Informativnog centra “Budo Tomović“ i najaviti filmsku sedmicu - Filmske dame – DŽEJN FONDA.

- Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Vodič događaja iz kulture, Meridijani...


Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković
Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnji@rtcg.org

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније