Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ Radio Jadran, Objavila: J.B.Č. ]

09. 06. 2018. 09:41   >>  10. 06. 2018. 10:57 25

NEVRIJEME U BOKI

Oštećeno 50 kuća, spremni prihvatni centri

U nevremenu koje je protekle noći pogodilo Herceg Novi oštećeno je pedesetak kuća. Za sve porodice kojima su tokom nevremena oštećeni domovi organizovan je pihvatni centar u dvorani Sportskog centra Igalo, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi. Velika šteta pričinjena je bolnici Meljine, gdje je oštećen krov rentgenskog odjeljenja, polomljena stakla, porušena stabla u parku. Kratkotrajno nevrijeme koje je sinoć zahvatilo Tivat oštetilo je dva manja aviona koja su bila parkirana na platformi Aerodroma Tivat.

Rano jutros, nešto prije tri sata olujni vjetar, tramuntana, oko 30 m/s, ili preko 100 km/h, zahvatio je Boku. U Herceg Novom pijavica je zahvatila Meljine, Pode i Kamenare gdje su najveća oštećenja na kućama, objektima i stablima a teško je oštećena i Opšta bolnica u Meljinama. 

Meljine su po prvim nalazima sa terena hercegnovske Komunalne policije najgore prošle. Kako prenosi Radio Jadran i dobar dio Bolnice Meljine je stradao i kako navode tamo je sada skoro vanredno stanje.

"Potpuno je demolirana pumpna stanica, kvantaška pjaca, velika su oštećenja i na vatrogasnom domu, porušeni su bilbordi, stambeni objekat je stradao iznad Bolnice Meljine, kao i ograda bolnice. Više ne postoji ni auto praona, kod parkinga bivše zgrade Prvoborca, čiji su elementi završili u potoku Nemila", kazala je za Radio Jadran načelnica Komnalne policije, Marija Andrić, a potvrdili su i dežurni u Službi zaštite i spasavanja u Meljinama.

Vjetar je okrenuo na krov i dva auta, a nezvanično jedan mještanin je povrijeđen. Dosta stabala i granja je polomljeno i završilo na putu, pa komunalci i Služba zaštite, koja je već sedam puta intervenisala od jutros.

U Podima je vjetar otkrio tri kuće, a krovovi su najviše stradali i u Kamenarima, gdje je pao i stub od struje. Bez napajanja su ostali neki djelovi opštine, pa struje nema ni u Žvinjama jutros.

Komunalna policija je stalno u obilasku terena, prima pozive građana na broj 19800. Kako je kazala Marija Andrić, taj broj je aktivan stalno za prijavu oštećenja. Biće formirana opštinska komisija za procjenu štete.

Srećom pijavica nije zakačila Škver i Gadsku luku. Prema riječima direktora Agencije za gazdovanje lukom, Boža Ukropine, nekoliko brodova je došlo da se skloni u toku noći. Loše vrijeme prati i učesnike regate Cavtat-Herceg Novi, koja treba da startuje u 9, a da svi brodovi dođu do Novog od 15 do 18 časova.

Vjetar se, kako navode, stišao, ali je grmljavina nad Bokom. Uočena je još jedna pijavica iznad Luštice, koja je krenula ka Budvi.

Pijavica teško oštetila Bolnicu Meljine - Stanje vanredno

Na udaru pijavice jutros rano našla se Opšta bolnica Meljine. S mora dvije zgrade Zavod za rehabilitaciju i interno odjeljenje, s puno pacijenata pretrpjeli su žestok udar olujnog vjetra, ali srećom niko nije stradao, kaže za Radio Jadan direktorka Bolnice, dr Olivera Elez.

"Sve je stradalo. Odletio je krov sa kabineta na internom, sva stakla su izbijena na odjeljenju i polomljena, nemoguće je raditi. Na tehničkoj službi dio krova otišao, stradala je kuhinja, praonica… Desetkovan je park sa borovima, palmama i mediterasnkom vegetacijom…Jedva smo malo raskrčili put za kola hitne pomoći. Situacija je vanredna, osoblje je angažovano, ali potrebna nam je pomoć", priča dr Elez.

O situaciji u Bolnici Meljine obaviještena je Komunlana policija, Služba zaštite i spasavanja.

Međutim, ova zdravstvena ustanova, koja je glavni oslonac Novljanima i gostima tokom ljeta, mjesecima jedva opstaje zbog teške finansijske situacije, nedostaka kadra i neizvjesnog statusa. Ovo je novi udar kojeg teško da može prevazići bez šire i zajedničke podrške vlasnika Atlas grupe, resornih Ministarstava i Opštine.

Nevreme oštetilo dva manja aviona na Aerodromu Tivat

Kratkotrajno nevrijeme koje je sinoć oko 3 sata zahvatilo Tivat oštetilo je dva manja aviona koja su bila parkirana na platformi Aerodroma Tivat.

"Oštećena su dva aviona generalne avijacije tipa P180 koji su bili propisno parkirani na svojim pozicijama na Aerodromu Tivat. Riječ je o avionima teškim preko 6 tona, koje je zahvatila pijavica, što dovoljno govori o jačini nevremena", navodi se u saopštenju Aerodroma Crne Gore.

U toku je, kažu, uviđaj kojem prisustvuje izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić sa saradnicima.

"Uskoro će i predstavnici osiguravajućih kuća izaći na lice mjesta i oni će procijeniti štetu", kazali su iz Aerodroma Crne Gore.

U Novom organizovani prihvatni centri

Prihvatni centar za sve porodice kojima su tokom nevremena oštećeni domovi organizovan je u dvorani Sportskog centra Igalo, saopšteno je iz OIpštine Herceg Novi.

Sve koji imaju problem sa smještajem, kako su kazali, ekipe će raspoređivati u hotele koji su na raspolaganju: Institut Igalo, Plaža i Park.

"Prema dosadašnjim prijavama, u nevrijemenu protekle noći oštećeno je pedesetak kuća na teritoriji opštine Herceg Novi, od kojih 34 u naselju Kamenari", rečeno je na sastanku tima za vanredne situacije koji je maločas okončan u Opštini Herceg Novi.

Članovi tima - predstavnici lokalne uprave, Službe zaštite i spasavanja, Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, Centra bezbjednosti Herceg Novi, Direktorata za vanredne situacije i Crvenog krsta - sumirali su do sada prijavljene štete, aktivnosti na otklanjanju posledica nevremena i dogovorili se u vezi sa daljim koracima. Sledeći sastanak tima zakazan je za 15 sati.

"Ekipe Službe komunalne policije, Službe zaštite i spasavanja i javnih preduzeća na terenu su i nastavljaju intenzivan rad na popisivanju štete i saniranju posledica sinoćnje oluje", navodi se u saopštenju.

Velika šteta pričinjena je Bolnici Meljine.

"Oštećen je krov rentgenskog odeljenja, polomljena stakla, porušena stabla u parku. Ekipe Komunalno-stambenog preduzeća upućene su da pomognu sanaciju, te osiguraju oštećene dijelove objekta kako bi spriječili prodiranje vode u prostor gdje se nalazi oprema za rad", kazali su iz opštine.

Oni još jednom apeluju na sve građane kojima je tokom nevremena oštećena imovina da štetu prijave kol-centru Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, pozivom na broj telefona 19800.

U Baru potopljen brodić za prevoz turista

I u Baru je nevrijeme izazvalo štetu.

"Jak južni vjetar sinoć je, odmah nakon ponoći, podigao talase koji su dostizali 4-5 metara. Nevrijeme je u Čanju potopilo brodić za
prevoz turista „Ajkula“, vlasništvo Branka Markičića", kazao je za Radio Bar  Slavko Babović, mještanin Čanja.

Štete ima i na plažama, ali su vlasnici brzo reagovali i sklonili plažni mobilijar kako ga talasi ne bi odnijeli.

Slične probleme imali su svi zakupci plaža duž barske rivijere.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније