Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

Objavila M.L.B.

22. 04. 2018. 22:14   >>  22:07

U JUTARNJEM

O upisu prvaka, bijeloj kugi

U emisiji govorimo o upisu u prvi razred osnovne škole koji počinje u ponedjeljak. Upisuju se djeca rođena 2012. godine tj. djeca koja navršavaju šest godina u 2018.Od ove godine važi teritorijalni princip, što znači da će se za svaku školu odrediti pripadajuća naselja/ulice.Te spiskove škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima.O proceduri upisa razgovaramo sa predstavnicima Ministarstva prosvjete.

- Svjetskom danu autorskih prava. Intelektualna svojina i autorska i srodna prava su važna za ekonomiju jedne zemlje kao i za unapređenje nacionalne kulturne baštine i svega onoga što je povezano sa kreativnim stvaralačkim radom.Koliko se u Crnoj Gori radi na zaštiti autorskih prava i kakve su zakonske odredbe, kazaće nam advokat Nikola Samardžić

- Petom zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.Na ovogodišnjem zasijedanju “Perspektiva PS SEECP u svjetlu novih geopolitičkih odnosa u Evropi” istaknuto je da perspektiva pristupanja i članstva u EU treba i dalje da bude glavni pokretač napretka, stabilnosti i bezbjednosti u regionu.Zbog uspješnog vođenja Odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku u prethodnom periodu, poslanik Skupstine CG Radule Novović izabran je za predsjednika na novi jednogodišnji mandat.On će biti naš gost.

- Bijeloj kugi. CG nema bijelu kugu na nivou cijele države, ali je u pojedinim gradovima i regionamima već prisutna. U deset od 11 opština na sjeveru imamo bijelu kugu, kaže dr Miroslav Doderović, profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Profesor će biti gost Jutra u drugom satu emisije.

- Zaštiti prava marginalizovanih društvenih grupa:U medijima se pojavljuju različiti novinski tekstovi na kojima se „etiketiraju“ predstavnici romske i egipćanske zajednice u CG kao učinioci različitih krivičnih djela, prekršaja i etnička grupa ljudi, koja se pokušava predstaviti kao „pljačkaši, vandali, kriminalci“ i ljudi koji narušavaju suživot drugih gradjana.Zato su se pojedine NVO udružile i izdale zajednicko saopštenje kojem žele ukazati na nesumnjivu štetu koja se nanosi cjelokupnoj romskoj i egipćanskoj zajednici zbog eventualnog mogućeg postojanja pojedinaca iz ove zajednice, koji kao i u svim drugim nacionalnim strukturama.

- U redovnoj kontakt rubrici “Plodovi jutra” govorimo o Radovima u vinogradu tokom proljećnih mjeseci.Na pitanja gledalaca u studiju odgovaraće mr Ljiljana Pajović iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- U Jutarnjem možete gledati i priče o problemima mještana naselja Haj Nehaj u Sutomoru, zabrani lova na Skadarskom jezeru, najvećem kruzeru na svijetu i mnoge druge.

Najavljujemo:

- Aktivnosti povodom Svjetskog dana knjige koji se obilježava 23.aprila.Jedna od centralnih manifestacija je Noć knjige koju najavljujemo u razgovoru sa organizatorima tog dogadjaja.

- Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena.Informisaćemo o školi plivanja u Glavnom gradu , a biće riječi i o razvojnim aktivnostima Udruženja “Roditelji“.

- Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Svijet u 5 minuta, Vodič događaja iz culture, Meridijani....


Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković
Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnji@rtcg.org

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније