Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

06. 08. 2015. 18:26 >> 21:02
14

UPUTILI DEMARŠ HRVATSKOJ

Beograd: Pozivali na uništenje Srba

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu otpravniku poslova ambasade Hrvatske u Beogradu zbog parola koje su se čule prilikom obilježavanja godišnjice operacije "Oluja", a koje "podstiču na ponovno ubijanje i progon Srba u Hrvatskoj".

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava najoštriji protest Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske povodom neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obilježavanja 20. godišnjice vojne akcije 'Oluja', tokom koje je ubijeno preko dvije hiljade civila i trajno prognano više od dvjesta hiljada Srba, državljana Republike Hrvatske", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje, u Kninu su u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika 5. avgusta uzvikivane parole koje predstavljaju ne samo govor mržnje, nego i poziv na linč i uništenje Srba, poput "Ubij ubij Srbina", "Za dom spremni" i "Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina", uz isticanje fašističkih simbola Nezavisne Države Hrvatske, u godini kada Evropa obilježava 70 godina od pobjede nad fašizmom.

Ovakvo ponašanje je apsolutno suprotno civilizacijskim i evropskim vrijednostima, kao i antifašističkoj tradiciji Evropske unije i predstavlja najgrublje kršenje ljudskih i manjinskih prava, garantovanih od strane međunarodnih organizacija u kojima je i Hrvatska član, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Srbija očekuje od Hrvatske, kao punopravne članice Evropske unije, da ispuni sve obaveze koje je preuzela članstvom u EU, posebno po pitanju zaštite manjina, povratka i integracije prognanih lica. 

"Imajući u vidu da ovakve i slične izjave i postupci nanose ozbiljne negativne posljedice po ukupne bilateralne odnose, kao i političku stabilnost u regionu, Srbija očekuje da organizatori i počinioci navedenih djela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama", zaključuje se u saopštenju

Podsjetimo, u Kninu je sinoć održan koncert Marka Perkovića Tompsona, na kome je više hiljada ljudi pjevalo njegove nacionalističke pjesme, a nošene su kape i zastave sa ustaškim obilježjima. Na početku koncerta okupljeni su vikali "Ubij Srbina", a Tompson je na pozornicu izašao uz ustaški povik "Za dom", na šta mu je publika uzvratila sa "Spremni".

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Knina Josipa Rimac, koja nije osudila povike mržnje.

Ranije danas hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uputilo oštar protest ambasadi Srbije zbog paljenja hrvatske zastave u Beogradu i da je tražilo da se što prije kazne odgovorni.

Ministarstvo je saopštilo i da izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska "Olujom" slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera, smatra u potpunosti netačnom, uvrjedljivom, nedopustivom i neodgovornom.

"Pomoćnik ministra Željko Kuprešak je otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović ponovio kako je apsolutno nedopustivo da optuženi ratni zločinac Šešelj, s nekolicinom svojih pristalica i neometan od strane policije, juče ponovno, pred Ambasadom Hrvatske u Beogradu, pali hrvatsku zastavu te svojim izjavama podsjeća na retoriku iz devedesetih", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније