Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 04. 2013. 21:12 >> 21:12
5

AGENCIJA DPA

Najmoćniji čovjek Srbije otac kosovskog dogovora

Aleksandar Vučić, najmoćniji čovjek u Srbiji, do sada je bio jedino kod kuće politička zvijezda. Ono što se događalo u Briselu oko kosovskog sporazuma lansiralo ga je na međunarodnu političku scenu. Sada mora da se izbori za političko jedinstvo, piše nemačka agencija DPA.

Generacije političara su se bezuspješno tražile u kosovskom problemu. Dogovor postignut u petak u Briselu, pod posredovanjem EU, ide na račun potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića.

Sa odbijanjem prvog prijedloga sporazuma, nepovoljnog za Srbiju igrao je poker na visoke uloge - i pobijedio: zato sada postignut kompromis između Beograda i Prištine, kosovskim Srbima donosi znatnu autonomiju za koju niko nije mislio da je moguća.

Kada je sve izgledalo izgubljeno tokom osme runde pregovora u Briselu, uključio se po prvi put i Vučić, koji je i šef najveće stranke (SNS), ministar odbrane i koordinator obavještajnih službi.

 

Borio se teškim "oružjem". Novinari su iz Brisela izvještavali da je bilo razmjene uvreda između njega i kosovskog premijera Hašima Tačija, koga je optužio da se koristi jeftinim trikovima. On je na kraju ignorisao albansku stranu, odbijajući čak i rukovanje. U isto vrijeme, on je čvrsto definisao "crvene linije" preko kojih Srbija ne može da pređe.

Četrdesettrogodišnji pravnik je prošao kroz razne faze u svom političkom životu, od ekstremnog nacionaliste do demokrate i strastvenog Evropljanina. Pod vlašću srpskog autokrate Slobodana Miloševića, koji je umro od srčanog udara u tribunalu, gdje mu se sudilo za ratne zločine, 1998. godine bio je ministar informisanja.

Tada se govorilo da je vršio pritisak na domaće i strane medije. Totalnu promjenu je doživeo 2008. godine, kada je sa sadašnjim predsjednikom Tomislavom Nikolićem osnovao Srpsku naprednu stranku, SNS.

Promjena od ekstremiste do pro-Evropljanina nije mogla biti detaljnija. Prema izveštajima iz njegovog okruženja shvatio je da, u slučaju neuspjeha posredovanja EU u kosovskom problemu, njegovu zemlju očekuje izolacija i ekonomska katastrofa.

 

Da spriječi ovo, on je kao mantru ponavljao da njegova zemlja mora dobiti žarko željeni datum za početak pregovora o članstvu. Ali, datum je bio uslovljen postizanjem sporazuma u Briselu. Dok je premijer Ivica Dačić bio spreman da potpiše i prvi krajnje nepovoljan ugovor, Vučić je istjerao svojim odbijanjem bolju ponudu.

Vučić, koji je sebi kod kuće, napravio imidž borca protiv korupcije, hapšenjem jednog od najbogatijih Srba, Miroslava Miškovića, fokusirao se sada na postizanje nacionalnog jedinstva oko prihvatanja briselskog kompromisa.

I uspjesi već stižu. Predsjednik Nikolić, koji važi kao kao "tvrda linija" u nacionalom smislu, toplo je u subotu pozdravio kompromis koji donosi ograničenu autonomiju sunarodnicima na Kosovu. Premijer Dačić, takođe. Rezultat je srpski uticaj na policiju i sudove i to je najbolje rješenje i maksimalan ustupak.

Tako će prijedlog sporazuma, uz saglasnost srpskog rukovodstva, najvjerovatnije biti konačno usvojen do ponedeljka. Vučić, međutim, i dalje ima i dvije "problematične tačke". U sopstvenoj stranci SNS, još uvek postoje mnogi koji, kao bivši ekstremni nacionalisti, ne žele da idu sa njim.

To bi značilo podjelu najveće stranke. Pored toga, Vučić tek treba da ubijedi kosovske Srbe. Oni ni po koju cijenu ne žele da prihvate svoju novu autonomiju - već zato što će time postati dio zemlje naseljene skoro isključivo Albancima na Kosovu. I oni to izbegavaju kao kugu.

Thomas Brey, DPA

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније