Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 04. 2013. 19:02   >>  19:05 1

BEOGRAD - PRIŠTINA

Evropski zvaničnici pozdravili dogovor iz Brisela

Evropski zvaničnici pozdravili su današnji dogovor Beograda i Prištine. Komesar EU za proširenje Štefan File je čestitao objema stranama na hrabrosti, dok predsjednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo smatra da se radi o istorijskom dogovoru.

File je na svom Tviter profilu čestitao na hrabrosti i ocijenio da će današnji sporazum pomoći Beogradu i Prištini na putu ka Evropskoj uniji.

„Od ključnog značaja je da politička, kao i ostala javnost, u Srbiji i na Kosovu podrže dogovor”, istakao je File.

Evropski komesar saopštio je da je ovo istorijski dan za odnose Srbije i Kosova, ali i za cijeli Zapadni Balkan i EU. Beograd i Priština, dodao je u saopštenju, mogu računati na podršku Brisela u ostvarivanju svoje evropske budućnosti.

„Ovo je prilika koja se ne smije propustiti. Sprovođenje sporazuma, u interesu je svih zainteresovanih, i ljudi koji žive na Kosovu, i onih koji žive u Srbiji i regionu”, naveo je File.

On je rekao da sa visokom predstavnicom Ketrin Ešton radi na okončanju preporuka.

Žoze Manuel Barozo čestitao je svim učesnicima pregovora, istakavši da je danas u Briselu postignut istorijski dogovor.

„Pozdravljam napredak koji su dvije strane postigle u dijalogu, pod pokroviteljstvom Evropske unije. Ovo je istorijski sporazum, koji sada mora biti i brzo sproveden”, saopštio je Barozo.

Prema njegovim riječima, dogovor je ključan za stabilnost, bezbjednost i prosperitet jugoistočne Evrope i Evropske unije u cjelini.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej istakao je da sporazum predstavlja veliki doprinos, jer su se, kako kaže, obje strane dogovorile da rade zajedno na svojoj budućnosti u Evropskoj uniji.

„Neće biti nikakvih prečica u implementaciji sporazuma. Neophodan uslov, koji će Evropskoj uniji omogućiti da pokrene pregovore o pridruživanju sa Srbijom i pregovore o Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, mora biti ispunjen”, naveo je Van Rompej.

Rompej je kazao da su članice EU postavile ambiciozne zadatke za obje strane u tekućoj godini i ohrabrio ih da nastave sa konstruktivnim pristupom i tokom sprovođenja sporazuma. Predsjednik Evropskog savjeta čestitao je premijerima Srbije i Kosova „na ličnoj hrabrosti pokazanoj u ovom procesu”, kao i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, koja je bila posrednik u dijalogu.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, takođe, je pozdravio dogovor, istakavši da je to „veliki korak poslije dugih i intenzivnih razgovora”.

„Dugo smo čekali na dogovor dva premijera. Iz Brisela su danas stigle dobre vijesti za region i EU”, napisao je Šulc na Tviteru.
 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније