Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 06. 2015. 20:42   >>  20:33

SKOPLJE

Makedonski lideri opet bez dogovora

Sastanak lidera četiri najveće političke partije u Makedoniji o višemjesečnoj političkoj krizi u toj zemlji završen je bez dogovora, javili su makedonski mediji.

Po završetku razgovora nijedan od učesnika nije komentarisao tok pregovora, već su najavili da će detaljnije reakcije biti objavljene u partijskim saopštenjima.

Liderima makedonskih partija Nikoli Gruevskom, Zoranu Zaevu, Ali Ahmetiju i Menduhu Tačiju pridružili su se na sastanku i ambasadori SAD i EU Des Bejli i Aivo Orav.

Taj susret dogovoren je 19. juna, kada su se političke partije založile da na novom sastanku pokušaju da nađu izlaz iz višemjesečne političke krize koja potresa Makedoniju, a ovih dana je VMRO-DPMNE zaoštrila retoriku. 

Predsjednik partije Gruevski, koji nema namjeru da se povuče sa funkcije premijera, što je uslov SDSM, okrivio je te stranke Zaeva da minira dogovor i da želi da izbjegne prijevremene izbore. 

VMRO-DPMNE je ponudila opoziciji superviziju rada ministarstva za finansije, unutrašnje poslove, rad i poljoprivredu. 

Iz SDSM-a ostaju čvrsto pri zahtjevu za ostavkom premijera Gruevskog, jer vjeruju da prijevremene parlamentarne izbore, koji bi trebalo da prema sporazumu sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom budu održani krajem aprila 2016. godine, ne može da organizuje vlada koju predvodi čovjek koji je odgovoran za krizu. 

Njihov posljednji ustupak je bio da se premijer povuče šest mjeseci prije održavanja prijevremenih izbora. 

Kako je javio reporter makedonske TV Telma, u isto vrijeme kada je u Klubu poslanika počeo sastanak lidera, desetak članova pokreta "Besa" je u neposrednoj blizini započelo protest jer, kako su rekli, ne priznaju Ahmetija i Tačija za legitimne predstavnike interesa Albanaca u Makedoniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније