Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 06. 2015. 13:58   >>  13:49 4

"PARTNER 2015"

Srbija proizvodi dronove, rakete i avione

Na Sajmu naoružanja "Partner 2015" u Beogradu nije bilo mnogo "velikih noviteta", ali je srpska odbrambena industrija pokazala da ima šta da ponudi - između ostalog, raketnu tehnologiju, novi avion i "najt vižn" uređaje. Kako piše RTS, Vojska Srbije za sada nema para za uvođenje noviteta, ali je veliko interesovanje stranih kupaca.

Firme iz Srbije su, iako možda zvuči čudno pokazale brojne novitete u rangu sa ekonomski i tehnološki najrazvijenijim zemljama. U Srbiji se na primjer razvija raketna tehnologija, kao i oprema za noćno osmatranje.

Kompanija "EDe Pro" u svojim postrojenjima nedaleko od Beograda, razvija i proizvodi više tipova raketnih motora. Za potrebe Vojske Srbije, doduše ne u velikom broju, rade se motori za raketni sistem "Morava" koji ove godine najvjerovatnije ulazi u naoružanje.

Ono čime se ta firma najviše ponosi jeste raketnisistem "ALAS" koji se razvija u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima - zemljom koja za svoju vojsku kupuje samo najbolje.

Predstavlji projekti dronova i aviona

Na sajmu "Partner 2015" prikazane su makete nekoliko projekata u naprednim fazama razvoja. Jedan od njih je bespilotni helikopter nosivosti 65 kilograma tereta - koji može da bude oprema za snimanje, osmatranje ili čak i saćasti lanseri raketa kalibra 80 milimetara, koje se takođe prave u Srbiji.

Radi se i na razvoju lakog transportnog aviona koji bi trebao da slijeće i uzlijeće, po nepripremljenoj pisti, preciznije na livadu ili u pustinju. Projektuje se za prevoz do 700 kilograma tereta.

Zanimljivo je i da postoji projekat bespilotne letelice na raketni pogon - odnosno mete za vježbe protivvazdušne odbrane. Raketni motor je gotov, a slijedi ispitivanje u vazduhu. Letelica podsjeća i na krstareću raketu, mada nije predviđeno da nosi teret osim elektronske opreme.

Jugoimport predstavio "Sovu"

Najveće novine predstavio je "Jugoimport SDPR" i to patrolni čamac "Premaks 39" i školsko-borbeni avion "Sova".

Čamac je najblaže rečeno "pretrpan oružjem" i može da bude dobar izvozni adut, piše RTS. Naoružanje čine automatski top kalibra 30 milimetara, dva laka i jedan teški mitraljez, kao i dva automatska bacača granata.

"Sova" je najnoviji adut srpske vazduhoplovne industrije, odnosno poboljšana verzija aviona UTVA 75. Avion je namokenjen za sportsko letkenje, obuku pilota, a može da nosi do 200 kilograma naoružanja i to bombe, rakete ili kontejnere sa mitraljezima.

"Mile Dragić" oprema Vojske Crne Gore i Srbije

Na sajmu je i prvi put široj javnost prikazan novi borbeni prsluk za Vojsku Srbije, koji pravi "Proizvodnja Mile Dragić". Prsluk je modularnog tipa i drugih vojski - što znači da na primer kragna i zaštita za podlaktice mogu da se skinu. Pruža zaštitu od svih vrsta pešadijskih naoružanja, čak i od najprobojnijeg kalibra 5,56 milimetara, a najveća pogodnost je činjenica da svaki vojnik po sopstvenom izboru može da razmješta futrole po prsluku.

Treba napomenuti da i Vojska Crne Gore koristi borbene prsluke i pancire "Top Universal" te  kompanije, dok specijalne jedinice policije upotrebljavaju uniforme "Mile Dragić".

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније