Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 04. 2013. 21:45 >> 21:45
5

POČAST ŽRTVAMA

Ešton položila vijenac u Srebrenici

Visoka predstavnica Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton danas je posjetila Memorijalni centar Potočari u Srebrenici, gdje je položila vijenac i odala počast žrtvama zločina iz 1995.

Eštonova, koja je izrazila snažnu podršku EU budućem članstvu Bosne i Hercegovine u Uniji, razgovarala je sa predstavnicima Udruženja "Majke Srebrenice", a pogledala je i film o zločinu u Srebrenici, ali nije davala izjave za medije, prenosi B92.

Gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković kazao je agenciji Fena da nije imao priliku da razgovara sa šeficom diplomatije EU, iako je planirao da joj prenese probleme sa kojima se preživjele žrtve zločina susrijeću.

Duraković je, međutim, izrazio zadovoljstvo zbog posjete Eštonove Srebrenici i činjenice da je odala počast žrtvama.

Kako je saopštila Delegacije Evropske unije u BiH, Eštonova se, posle susreta sa predstavncima te institucije i Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR), zahvalila na njihovom radu i izrazila podršku evrointegracijama BiH, prenela je agencija Fena.

Ona je, međutim, jutros u Sarajevu, posle razgovora sa zvaničnicima Predsedništva BiH, rekla je da je duboko razočarana što od njene posljednje posjete BiH prije šest mjeseci, kada je bila sa tadašnjom američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, nije ostvaren nikakav napredak.

Eštonova je, kako je javila Fena, upozorila da pitanje sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić- Finci" neće nestati, nego će tek izvršenje presude omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizciji i pridruživanju kako bi BiH mogla da podnese kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

Zvaničnica EU trebala je danas da dođe i u Zagreb, ali je ta posjeta otkazana, a rečeno je da će naknadno biti objavljeno saopštenje Evropske komisije o razlozima otkazivanja.

Eštonova je trebalo u Zagrebu da razgovara sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i ministarkom vanjskih poslova Vesnom Pusić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније