Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 04. 2013. 14:12 >> 14:12

EU-SRBIJA

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji

Poslanici Evropkog parlamenta usvojili su danas, velikom većinom, rezoluciju o napretku Srbije u evropskim integracijama koju je juče predložio izvjestilac Jelko Kacin.

U rezoluciji hvale napore Srbije da unutrašnjim reformama dostigne evropske  standarde, a Evropskom savjetu se predlaže da što je prije moguće dodijeli Srbiji datum početka pregovora se EU.

Kacin je uoči glasanja predložio izmjenu u dijelu koji se odnosi na dijalog Beograda i  Prištine, posto je sinoć održana deveta runda dijaloga, a u tekstu rezolucije se kaže  da je bilo osam rundi. 

 

 

 Ovaj prijedlog je odbijen sa obrazloženjem da se tekst ne može više mijenjati, a dalje  rasprave o rezoluciji danas nije ni bilo, pošto je ona održana na jučerašnjem  plenarnom zasjedanju.

"Iskreno se nadam da će sastanak premijera Srbije i Kosova koji je u toku donijeti rezultate do kraja nedjelje. Proboj bi imao dalekosežne posljedice za evropske integracije obje zemlje i Zapadnog Balkana u cjelini, kao i za ekonomski oporavak krizom pogođenog regiona", naveo je Kacin.

"Nadam se da ćemo imati priliku da nazdravimo istorijskom dogovoru Srbije i Kosova do kraja nedjelje", dodao je on.

Kacin je u izvještaju ocijenio da je Srbija ostvarila znatan napredak u nekim oblastima reformi vezanim za EU i pozvao je Savjet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU pošto je to, kako je naglasio, u interesu i Srbije i Evrope.

Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji se takođe obratio poslanicima u EP, ocijenio je da je Kacinov izvještaj sveobuhvatan i da dobro odražava napredak Srbije.

"Ponovo smo došli do prelomne tačke. Nadam se da Priština i Beograd mogu da postignu nove rezultate u dijalogu i da će se on okončati jasnim sporazumom, u interesu Srbije i Kosova, kao i njihovih građana, Balkana i same EU", rekao je File.

 

Poslanici EP su istom prilikom usvojili finalni izvještaj o monitoringu Hrvatske, kao i  rezolucije o Turskoj, Crnoj Gori i Kosovu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније