Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 04. 2013. 08:22 >> 09:52
1

BEZ DOGOVORA

Dačić i Tači prebacuju krivicu

"Prihvatili smo sve prijedloge Ketrin Ešton, ali Priština opstruira dogovo", rekao premijer Srbije Ivica Dačić poslije završetka devete runde dijaloga u Briselu. Tači, s druge strane, krivicu za neuspjeh prebacuje Srbiji.

Srbiji je ponuđen novi dokument u Briselu, znatno bolji nego ranije, nezvanično saznaje RTS.

Premijer Dačić je rekao da je srpska delegacija u dijalogu prihvatila sve pr‚ijedloge visoke predstavnice EU Ketrin Ešton osim jedne tačke na kojoj je insistirala Priština, a to je da dvije strane podržavaju jedna drugu za ulazak u članstvo međunarodnih organizacija.

Dačić je objasnio da je netačno da je srpska strana odbacila prijedloge visoke predstavnice EU za spoljnu politiku kako je izjavio kosovski premijer Hašim Tači.

"Priština nije spremna za dogovor i čak prijeti da bi pitanje Sjevera moglo da bude rješavano i na druge načine, a ne pregovorima", rekao je Dačić.

Srpski premijer je rekao da je Priština pokušala da veže pitanje ovlašćenja za policiju zajedice srpskih opština s insisitiranjem da Srbija podrži ulazak Kosova u međunarodne organizacije i rekao da bi to značilo da bi Srbija u suštni trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

On je rekao da je Priština ta koja koči sporazum, naglasivši da će se idućih dana naknadno još voditi razgovori da se ipak dođe do sporazuma.

Dačić je podvukao da je srpska delegacija bila potpuno jedinstvena u svim fazama dijaloga - jedinstvena u skladu s evropskim opredeljenjima Srbije i u skladu sa zaštitom nacionalnih interesa.

Srpski premijer je pomenuo da je narednih dana moguće da se on i vicepremijer Aleksandar Vučić sastanu sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom, kako bi se razgovaralo o bezbjednosnim garancijama koje bi Alijansa trebalo da pruži za Srbe na sjeveru Kosova.

                                                                                          

Tači je, s druge strane, kazao da je Eštonova odbila sve predloge koje je dala Srbija, da ne želi da se vraća pregovorima kao što je Rambuje i da se, kako je rekao, u 2013. ne mogu tražiti rešenja glavom i logikom Vojislava Šešelja, prenosi B 92.

Tači je izjavio da je Priština prihvatila sve predloge Ketrin Ešton, uključujući i najnovije, a da je Beograd odbio.

"Ovo je treći put da je Srbija odbila, a Kosovo prihvatilo", rekao je Tači novinarima.

Tači je kazao i da je moguće da se Srbija predomisli u narednim danima.

Ešton je izjavila da su razlike izmedju dvije strane sve manje. "Prošli put sam rekla da je sporazum blizu, da su neslaganja veoma mala, ali duboka. Danas s realnom uvjerenošću mogu reći da su neslaganja mala i veoma plitka", navela je Ešton u pisanom saopštenju.

Savjetnik predsednika Srbije Marko Đurić je, po završetku ove runde dijaloga, rekao Tanjugu da je nastavak dijaloga moguć, ali da termin nije zakazan.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније