Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 04. 2013. 13:34 >> 13:40
4

SEKS SKANDAL

Đorđević: Potrebna crkvena istraga

Vijest da postoji snimak seksualnog odnosa vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende sa mladićima, izazvala je veliku pažnju u Srbiji, ali i regionu. Sociolog religije Mirko Đorđević kaže za Portal RTCG da je Srpska pravoslavna crkva dužna da sprovede istragu, povodom najnovijeg seks skandala.

Blic je juče objavio da je snimak pogledao i Sinod SPC i da su članovi Sinoda mogli da se uvjere u autentičnost. Iako je tada, kako prenosi Blic, vladika Vasilije rekao da hoće u penziju, u eparhiji je organizovao potpisivanje podrške, kako bi na Saboru spriječio penzionisanje.

 „Ako zadobije simpatije još nekih episkopa postaviće se pitanje opredjeljenja episkopa u cjelini, a to je stvar Sabora. Situacija je mutna, neizvjesna, i na potezu je crkva i njena struktura“, ocjenjuje Đorđević.

 Đorđević kaže da je crkva, ukoliko su pisanja medija tačna, a snimak autentičan, u situaciji da povuče pravi potez.

 ,,Kada provjeri snimke, utvrdi njihovu autentičnost, prepozna situaciju i ljude na njima, crkva ima pravo i dužna je, a to do sada nije činila, da povede crkvenu istragu. Crkva ima svoj pravosudni sistem, sinodsku komisiju koja se time bavi stručno, eparhijske sudove i vrhovni duhovni sud, po Ustavu SPC.'', rekao je Đorđević.

 To je, kako kaže, jedini način da se utvrdi puna istina.

 ,,Ukoliko se pokaže da je istina, crkva ima pravo da preduzme kaznene mjere koje se zovu epitimije, da ga raščini, naloži mu druge stroge disciplinske mjere. Međutim, crkva nema načina da ga zatvori, osim da ga kanonski osudi. Stvar će onda preći na teren građanskog, državnog pravosuđa, koje takođe treba da obavi istragu i da procesuira stvar pred sudovima što je do sada činjeno u nekim slučajevima“, objašnjava Đorđević.

 On podsjeća da se, u slučaju vladike Pahomija koji je takođe optužen za seksualno zlostavljanje, čekalo da predmet zastari i da su time oštećeni zlostavljeni dječaci, ali i javnost.

 Đorđević podsjeća da homoseksualizma ima u svim segmentima društva, u crkvi, vojsci, i policiji.

 „Iako se u savremenom svijetu tolerišu homoseksualne veze, vjenčanja, pa čak i usvajanje djece, naša crkva o tome nema neki jasan stav, tako da se sada nalazi pred pitanjem kako posmatrati temeljno učenje“, kaže Đorđević.

 Komentarišući sve češće seksualne skandale među svještenstvom, Đorđević kaže da za razliku od pravoslavne crkve, katolici su vodili crkvene istrage i brojne svještenike raščinili uključujući tu nekolicinu biskupa zbog problema pedofilije i seksualnih zlostavljanja.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније