Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 04. 2013. 14:50 >> 15:01
1

NEZVANIČNO

Prijedlog: Gornja Republika Makedonija

Gornja Republika Makedonija je ime koje bi trebalo da zamijeni sadašnje međunarodno važeće, Bivša jugoslovenska republika Makedonija, u narednih najmanje sedam do osam godina, koliko će trajati pregovori o učlanjenju u Evropsku Uniju – stoji u prijedlogu, u koji je imao uvid makedonski portal NOVA.

Taj naziv bi se, kao privremen, koristio umjesto takođe privremenog naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", pod kojim je ona primljena u UN.

Kako prenosi NOVA, to je u posljednjoj rundi, prošle nedjelje u Njujorku, predložio posrednik UN Metju Nimic, veteran američke diplomatije.

Kako tvrdi portal, nakon okončanja pregovora sa EU, održao bi se referendum na kojem bi se građani izjasnili o dva pitanja: o stupanju Makedonije u EU, i o nazivu "Gornja Republika Makedonija".

Ipak, ima spora i o najnovijem prijedlogu, tvrdi Nova, jer ako bi prijedlog bio "Gornja Republika Makedonija", na čemu navodno insistira makedonska strana, Grčka traži da geografska odrednica bude ispred riječi "Makedonija", a ne ispred riječi "Republika".

Grčka je navodno dala pristanak da Makedonija, uz dodatak u nazivu "Gornja", uđe u NATO i započne pregovore o prijemu u EU.

NOVA očekuje da se, već narednih dana, dvije strane izjasne o prijedlogu Nimica i da do polovine maja konačno odgovore.

Još od izbijanja spora 1991. godine, predlagana su rješenja s dodavanjem neke odrednice u naziv Makedonije, među kojima je bila i riječ "Gornja", ali strane to ni tada nisu prihvatile.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније