Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 04. 2013. 21:29 >> 21:28

SLAB ODZIV BIRAČA

Hrvatska:Završeno glasanje za evroparlamentarce

Izbori za poslanike Evropskog parlamenta iz Hrvatske završeni su večeras u 19 sati, a obilježila ih je slaba izlaznost, jer je, prema podacima Državna izborna komisija, do 16 časova glasalo 445.539 građana ili samo 14,63 odsto upisanih birača.

Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je da mali odziv za izbor 12 hrvatskih poslanika za Evropski parlament prije svega znači da su "građani shvatili da im se ne radi o glavi i da ovi izbori ni o čemu bitnom ne odlučuju".

 

 

"Drugo, imali smo tri sedmice predizborne tišine, umjesto kampanje koje praktički nije bilo, čime su stranke i liste koje učestvuju na izborima pokazale da im to nije naročito važno", rekao je Puhovski.

On smatra da je mali odziv i "znak depresije u kojoj se društvo nalazi i u kojoj se ne očekuje da bilo ko izvana, pa ni EU, može pomoći ljudima da izađu iz teške situacije".

Na pitanje koliko će hrvatski poslanici s obzirom na mali odziv imati legitimitet u Evropskom parlamentu, Puhovski je rekao da su u EP prihvatili da su ti izbori za sada drugorazredno političko pitanje.

"Istina je da će odziv u Hrvatskoj biti daleko najmanji u odnosu na prve izbore održane u članicama EU naklon pristupanja. Čime će se pokazati da Hrvatska ulazi u EU u najmanju ruku bez euforije i zapravo preko volje", rekao je ovaj politički analitičar.

Izbori u Hrvatskoj prvi su za EU, a sprovode se jer zemlja 1. jula ulazi u Uniju. Naredne godine biće održani redovni izbori za EP, kao i u svim zemljama članicama EU.

Cijela Hrvatska je jedna izborna jedinica, a svoje kandidate, ukupno 336, istaklo je 28 lista. Glasalo se na 6.614 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 82 biračka mjesta u 51 zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније