Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 04. 2013. 11:29   >>  17:31 1

VIKILIKS

Odlazak bolesnog Kardelja - udarac za Tita

Odlazak Edvarda Kardelja, nekadašnjeg člana Predsjedništva SFRJ, biće lični udarac Josipu Brozu Titu doživotnom predsjedniku SFRJ, jer je Kardelj bio "intelektualni vodič" i jedan od najbližih prijatelja, ocijenila je ambasada SAD u Beogradu posljednjeg dana avgusta 1976. godine.

U depeši Ambasade SAD u tadašnjoj Jugoslaviji, koje je objavio Vikiliks, opisan je mogući scenario događanja nakon Kardeljeve smrti, koji je tih dana drugi put bio podvrgnut ozbiljnoj operaciji.

I dok se u depeši navodi da su se svi pitali "šta poslije Tita", novo pitanje bi trebalo da bude "šta poslije Kardelja", stoji u depeši o kojoj pišu banjalučke Nezavisne novine.

Kardelja su američke diplomate okarakterisale kao vodećeg državnog teoretičara, oca samoupravljanja i nesvrstanih, te jednog od najbližih Titovih saradnika.

Američke diplomate navode da bi odlazak vodećeg teoretičara mogao dovesti do povećanog uticaja onih koji favorizuju jaču partijsku kontrolu i koji nastoje da umanje fleksibilnost jugoslovenske ideologije.

Takođe, smatrali su da ne postoji čovjek s jasnom vizijom, te da se dosad nije ni raspravljalo o eventualnom kandidatu koji bi mogao da ga zamijeni.

U depeši se navode mogući nasljednici i to: Vladimir Bakarić, Jure Bilić i Kiro Gligorov i naglašava da oni imaju "predsjedničkog materijala", ali da imaju i ozbiljne mane.

Sa druge strane, Džemal Bijedić, Franjo Herljević, Ivan Stamobilić i Nikola Ljubičić, ističu u depeši, teško da mogu da odu toliko visoko, baš kao i neki od eminentnih vojnih oficira, ekonomista i ostalih političara.

"I dok izveštaji o Kardeljovom stanju variraju, mi smo veoma pesimistični, posebno nakon što je jedan partijski zvaničnik rekao švedskom diplomati da Kardelj više neće igrati aktivnu političku ulogu", naglašava se u depeši i dodaje da je član Predsjedništva Vladimir Bakarić jednom njemačkom diplomati rekao da će "karcionom spriječiti Kardelja da se vrati na političku scenu".

U svom scenariju o mogućem izgledu Jugoslavije nakon Kardelja, u depeši se navodi da će Kardeljev odlazak zasigurno ojačati uticaj Miloša Minića, tadašnjeg jugoslovenskog ministra spoljnih poslova, za kojeg kažu da "nije američki prijatelj".

Oni smatraju da kad ode Kardelj, neće biti nikoga ko će nadgledati Minićev rad.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније