Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 04. 2013. 22:15   >>  22:15 9

ŠTEFAN FILE

Otkazuje se dijalog o procesu pristupanja BiH

Sa žaljenjem konstatujem da više od tri godine političke stranke nisu uspjele da ostvare nikakav značajan napredak u implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci, izjavio je novinarima u Sarajevu evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Proces u kojem je Evropska unija pružala pomoć nije doveo do opipljivih rezultata zbog nesposobnosti političkih lidera da deklarisano obećanje pretvore u konkretno djelovanje. Žalim što je stoga neophodno da otkažemo treću rundu dijaloga o procesu pristupanja na visokom nivou", rekao je File.

Kazao je da je pitanje sprovođenja presude Sejdić-Finci i dalje aktuelno i da postaje sve značajnije i hitnije. U smislu šireg političkog konteksta odnosa između različitih grupa građana u Bosni i Hercegovini, od kojih je presuda Sejdić-Finci jedan aspekt, File je dodao da je proces evropskih integracija najbolja prilika za rješavanje ovog pitanja, te da je daljnji angažman neophodan.

Istakao je da će o današnjim razgovorima informisati visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, zemlje članice EU i generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Jaglanda.

"Odluku kako će se EU angažovati u rješavanju ovog pitanja donijeće Ešton i zemlje EU. Nadam se da će odluka EU, kakva god bila, doprinijeti pronalaženju rješenja", rekao je File na konferenciji za novinare.

On je naglasio da su pojedini stranački lideri u rješavanju ovog pitanja zastupali stranačke i etničke interese. File je izrazio žaljenje što nedostatak istinskog angažmana političkih lidera da okončaju ustavnu diskriminaciju mnogobrojnih građana BiH i usaglase zakonodavstvo sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, prije svega i najviše ide na štetu građana Bosne i Hercegovine.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније