Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 04. 2013. 13:38 >> 13:50
1

ĐINĐIĆ UPOZORAVAN

Petrović: U JSO-u bilo kriminalaca i ubica

,,Đindića sam upozorio 2001., u vrijeme pobune JSO da u njoj ima pet kriminalaca i ubica koji jedinicu koriste kao štit i koje sam htio da istjeram”, rekao je bivši šef Državne bezbjednosti Srbije, Goran Petrović svjedočeći na suđenju pripadnicima JSO, optužnim za oružanu pobunu u novembru 2001.

Petrović je svjedočio da mu je prvi komadant Žandarmerije, general Goran Radosavljević Guri, rekao da ne može da djeluje protiv Milorada Ulemeka, jer mu je Legija nekoliko puta spasio život.

Petrović je kazao i da je podnio ostavku, nakon što mu je rukovodstvo Jedinice otkazalo poslušnost.

Petrović je kazao da su pripadnici JSO znali da su braća Banović haški optuženici i da nisu bili obmanuti, kako su tvrdili.

,,Činjenica da su otkazali poslušnost državi, a zadržali sredstva i oružje predstavlja pobunu i dovodi državu i njene institucije u nezavidnu poziciju, sve i ako nisu imali namjeru da nekog ili nešto napadnu”, rekao je nekadašnji šef DB.

 

Milorad Ulemek, predložio je bivšeg potpredsjednika Vlade Srbije za bezbjednost Momčila Perišića za svjedoka na suđenju za pobunu JSO.

"Perišić bi najbolje mogao da svjedoči o tome da li je tim događajem iz 2001. bila ugrožena bezbjednost zemlje i Vlade Srbije. Nijesam ga ranije predlagao za svjedoka jer je bio u Haškom tribunalu", rekao je Ulemek.

Perišića je nedavno Tribunal u Hagu oslobodio optužbi za ratne zločine.

Tokom sudskog procesa biće saslušani mnogi pripadnici DB i BIA-e, kao i mnogi bivši i sadašnji političari.

Optuženi se terete za oružanu pobunu od 9. do 17. Novembra 2001., kada je Jedinica za specijalne operacije otkazala poslušnost, prekinula komunikacije sa nadređenima i borbenim vozilima i sa naoružanjem u dva navrata blokirala autoput.

Vrh JSO je zahtijevao smjenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

Nakon pobune, Petrović i Mijatović su smijenjeni.

 




Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније