Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 02. 2015. 17:04 >> 18:36
1

ZAGREB

Skup antifašista, profašisti se nijesu pojavili

Nekoliko stotina antifašista protestovalo je danas oko sat vremena na centralnom zagrebačkom trgu s transparentom "Ujedinjeni protiv fašizma", protiveći se namjeri desničarske Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) da na tom mjestu održi okupljanje pod nazivom "Prisega domovini i Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga", koje im je ranije zabranio MUP uz obrazloženje da bi to moglo uznemiriti veći broj građana.

Autohtona Hrvatska stranka prava je ranije najavila da će danas u podne na Jelačićevom trgu postrojiti svoju "stranačku vojsku", ali se tu ipak nijesu pojavili već su se u 13 sati okupili kod groba hrvatskog političara Ante Starčevića u Šestinama.

Iz policije je saopšteno da je privedeno pet A-HSP-ovaca starosti 50, 52, 68 i 52 godine i to zbog namjere održavanja zabranjenog javnog okupljanja, među kojima je predsednik A-HSP-a Dražen Keleminec, prenosi portal Index.hr.

Na Trgu bana Jelačića privedene su dvije osobe starotsti 28 i 35 godina koje su učestvovale na neprijavljenom antifašističkom skupu. Naknadno je, oko 14 sati, na Trgu privedena još jedna osoba zbog kršenja javnog reda i mira.

Članovi antifašističke inicijative razvili su desetmetarski transparent "Ujedinjeni protiv fašizma", a u prvim redovima uz transparent bio je Zoran Pusić, predsjednik civilne udruženja "Kuća ljudskih prava", javlja Anadolija.

Pusić je poručio da je opasno da na vlast u Hrvatskoj dolaze ljudi koji politiku grade na podjelama i koji protivnike svoje ideologije etiketiraju raznim imenima - četnicima, izdajicama domovine i Jugoslovenima.

On je istakao da u Hrvatskoj ponajviše nedostaje obrazovanja koje bi, po njegovom mišljenju, pomoglo društvu na duže staze.

"Prava opasnost je da je društvo prestalo biti imuno na pokrete koji su doveli do stradanja u Drugom svjetskom ratu i koji počinju formiranjem ovakvih vojski, a završavaju Jasenovcem i Aušvicom", poručio je Pusić.

Jačanje profašističkih snaga u novije vrijeme Pusić nije odredio kao hrvatski specifikum, već je konstatovao da se slične stvari događaju u zemljama okruženja, ali i zemljama EU.

Uprkos izostanku pripadnika profašističke stranke, na trgu su oko okupljenih protestanata postavljene jake mjere policijskog obezbjeđenja.

Specijalna policija je ispred transparenta napravila zid kako pojedinci spontano okupljeni ne bi došli u sukob sa antifašistima. Našlo se njih nekolicina, većinom starijih osoba, koji su verbalno iskazivali svoje neslaganje sa antifašistima, piše Anadolija.

"Nijesmo ustaše nego domoljubi"

Pripadnici stranačke vojske A-HSP-a pored šestinske crkve organizovali su davanje počasti "ocu domovine Anti Starčeviću". Okupilo se dvadesetak članova stranke, bez predsjednika, uz nekoliko policajaca koji su legitimisali okupljene.

"Policija vrši teror nad nama iako smo legalna stranka", izjavio je nakon hapšenja Keleminca član A-HSP DJuro Markuš, prenosi Index.hr.

"Naša vojska nema oružje, ovo je poluvojna formacija, i sada krećemo do naših prijatelja branitelja u Savsku. Solidarni smo sa njima i ako neko odluči da ih napadne, branićemo ih", izjavio je zapovednik stranačke vojske Zoran Mareković.

Zamoljen da komentariše kontramiting antifašista koji se održava na Trgu bana Jelačića, Mareković je rekao: "Iskreno, ako mogu da paradiraju homoseksualci, onda mogu i oni. I oni su isti cirkus."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније