Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 04. 2013. 18:09   >>  18:10 9

OCJENA

Čanak: Kosovo ratom osvojeno, ali i izgubljeno

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocijenio je da je došlo vrijeme da Kosovo, koje je uvijek predstavljano kao "najskuplja srpska riječ", konačno prestane da bude "najjeftiniji režimski izgovor za sve neuspjehe".

"Niko više ne pita Srbiju da li treba ili ne treba da potpiše sporazum sa Prištinom. Pred njom je zapravo samo odluka da li je spremna da ratifikuje stanje stvari na terenu ili će nastaviti da se ponaša kao težak invalid koji je u nesreći izgubio noge, ali je i dalje kivan što mu se cipele ne slažu s bojom kravate", izjavio je Čanak za novosadski Dnevnik.

Čanak je kazao da je Kosovo 1912. godine "ratom osvojeno" , a 1999. je "ratom izgubljeno".

"I svojevrsna je istorijska pravda to što je potpisivanje drugog dijela Kumanovskog sporazuma, odnosno potpune kapitulacije, pred onima koji su nas i doveli do Kumanova, i to ne samo gubljenjem rata 1999, već vođenjem svih ratova na području SFRJ tokom devedesetih za račun nacionalističke ideologije", poručio je Čanak.

On je kazao da je nekoliko opština na sjeveru Kosova najviše služilo "turbonacionalistima", koji su tu "ogromnu ljubav prema srpstvu naplaćivali još većim količinama novca otetog od običnih građana koji su odlučili da na Kosovu ostanu".

"Uostalom, ako se brinemo o Srbima na Kosovu, pa ne žive oni samo u četiri opštine na sjeveru Ili su preostali otpisani, kao što su bili otpisani i svi Srbi koji su živjeli van srpskih autonomnih oblasti u Hrvatskoj", rekao je Čanak.

On je ocijenio da je Vojvodina "uvijek kolateralna šteta" i rekao da bi se on "politički penzionisao", kada bi Vojvodina imala ono štoBeogradtraži za zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova.

"Kada bi, pak, Vojvodina imala ono što nudi prištinska strana, priznao bih s punim uvjerenjem da je Vojvodina najzad napravila ozbiljan iskorak u smislu autonomije. A Vojvodina nema ni jedno ni drugo. Imaće kada se za to izbori", poručio je Čanak.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније