Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 04. 2013. 10:05   >>  10:05

SRBIJA – KOSOVO

"Blic" saznaje: Briselska ponuda Srbiji gora od prethodnih

Ponuda za sjever Kosova iznijeta preksinoć u Briselu još je gora i manje daje srpskoj zajednici od prethodnog rješenja u osam tačaka, saznaje „Blic”. Sadržala je određena rješenja koje je tražio Beograd, ali uz uslov da u region uđe i južni dio Mitrovice, što bi praktično značilo da sjever bude većinski nastanjen Albancima.

Srpski pregovarački tim dobio je rok do utorka 9. aprila da se izjasni da li prihvata rješenje iz Brisela, rekao je juče Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije. On je istakao da je ponuđeno jako loše rješenje za Srbe na Kosovu i za državu, a da je odbijanje takođe teška odluka.

"Ja u tom planu ne vidim ništa dobro, ali moraćemo da se odlučimo za manje loše rješenje jer ne vidim ništa dobro ni u odbijanju", rekao je Vučić i istakao da o tome treba da budu obaviješteni građani.

Izvor “Blica” kaže da je posljednja ponuda bila više nalik rješenju kako ukinuti srpske institucije na sjeveru, nego konstruktivni prijedlog uređenja institucija na sjeveru Kosova. A da „bi svaki sljedeći prijedlog, ukoliko do njih dođe, mogao da bude samo još gori”, govori to što je kao rješenje ponuđeno uključivanje južnog dijela Mitrovice u takozvani region sjever.

"Navodno se izašlo u susret zahtjevima Beograda da sjever dobije regionalnog komandira policije. Međutim, uslov je uključivanje i južne Mitrovice u region, a to praktično znači da bi u tom slučaju Albanci predlagali regionalnog komandira jer bi taj region u tom slučaju bio većinski nastanjen albanskim stanovništvom", kaže izvor „Blica“.

On navodi da je, indirektno, zahtjevom da se u region uključi i južna Mitrovica Priština uz saglasnost SAD i EU odbila da se sjever konstituiše kao region. "Za nas je neprihvatljivo da južna Mitrovica bude dio regiona jer u njoj živi oko 70.000 Albanaca, a na sjeveru oko 43.000 Srba. Praktično bi Albanci bili u većini, pa i u odlučivanju o svemu", kaže izvor „Blica“.

Državni vrh nije juče na sastanku u Predsjedništvu donio konačnu odluku. Kako saznaje list, analizirana je procjena štete u slučaju da se potpiše sporazum ili odbije ponuđeno. Izvor „Blica” navodi da „postoji latentna prijetnja da Beogradu bude nametnuto rješenje i da se nađe u situaciji da iako ništa nije potpisano to otpočne da se sprovodi na terenu uz međunarodne snage”.

"Njemci žele da se do kompromisa dođe „njemački”: što prije i što jasnije. Ne žele da popuste ni po pitanju sudova ni po pitanju policije, niti da odstupe od svojih uslova. Insistiraju da se u narednih nekoliko dana potpiše nekoliko ugovora, a da se sve završi članstvom Kosova u UN", navodi izvor Blica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније