Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 04. 2013. 17:31   >>  17:39 1

SVJETSKO PRIZNANJE

Nataša Kandić humanitarac godine u svijetu

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić proglašena je danas u Stokholmu braniteljkom građanskih prava godine u svijetu, a to priznanje dodijelila joj je švedska nevladina organizacija Branitelji građanskih prava (Civil Rights Defenders-CRD).

"Više od dvije decenije, Nataša Kandić je bila i ostala oštar zagovarač osnovnih ljudskih prava na Zapadnom Balkanu. Nagrada joj pripada za neprestani i neustrašivi rad na dokumentovanju ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava na području bivše Jugoslavije, kao i za podršku suđenjima za ratne zločine kroz dostavljanje brojnih dokaza i angažovanje svjedoka", navodi se u obrazloženju nagrade.

Dodaje se da je Nataša Kandić zbog svoga rada na zaštiti ljudskih prava često bila izložena prijetnjama smrću.

"Ali, ona se uvijek više brinula za žrtve ratnih zločina, nego li za sebe lično", navodi se u obrazloženju nagrade. CRD je ove godine prvi put dodijelio ovo novoustanovljeno priznanje.

Nagrada je dodijeljena 4. aprila, u znak sjećanja na borca za prava crnaca u SAD Martina Lutera Kinga, koji je ubijen na taj dan, prije 45 godina, 1968. u Memfisu.

Nataši Kandić nagrada je dodijeljena na Svjetskoj konferenciji "Dani branitelja ljudskih prava", koju je organizovao CRD, a na kojoj učestvuje oko 120 aktivista iz više od 30 zemalja svijeta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније