Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 01. 2015. 20:47   >>  20:44

ZAKLJUČAK ODBORA

Beograd: VBA radi po zakonu

Odbor za kontrolu službi bezbjednosti Skupštine Srbije usvojio je, nakon šest sati zasjedanja, zaključak da nema nikakvih nezakonitosti u radu Vojno bezbjednosne agencije (VBA).

Kako je navedeno, ombudsman Saša Janković nije mogao da iznese uvjerljive podatke i dokaze da je bilo bilo kakvih nezakonitosti u radu VBA.

Ministarstvo odbrane je zaključilo i da će sačekati odluku Tužilaštva o tome da li će Jankoviću biti dostavljena dokumentacija koju traži. 

Ombudsmanu je i zamjeren način na koji je nastupio u javnosti u vezi sa incidentom tokom Parade Ponosa, u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić. 

Ombudsman je, na sjednici Odbora za kontrolu službi bezbjednosti, rekao da je ovo bio prvi slučaj zbog kojeg se zaštitnik građana, i to kad radi svoj posao, izlaže takvoj vrsti optužbi koje mu stavljaju "krst izdajnika na čelo". 

"Nije sporno da se tokom Parade ponosa dogodio incident u kome su učestvovali pripadnici Vojske, a kasnije se saznalo i pripadnici Vojnobezbjednosne agencije. Ovo nije mjesto da polemišem s bilo kim o tome šta je predmet kontrole i šta mogu da tražim, a šta ne. To je izričito propisano zakonima i Ustavom", izjavio je Janković. 

"Kad su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić rekli da ih neko prisluškuje, niko ih nije napadao govoreći da time pokušavaju da podriju sistem bezbjednosti i da rade iz loših namjera", pomenuo je Janković. 

On je kao jedini način izlaska iz ovakve situacije, a da pri tome država i sistem bezbjednosti budu jači, naveo upravo kontrolu koju treba da obavi zaštitnik građana, što podrazumijeva da provjeri sva dokumenta ne iznoseći ih u javnost, a da kasnije o tome obavijesti i Skupštinu. 

(B92)

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније