Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ AA ]

18. 01. 2015. 10:44 >> 10:40
21

STRUČNJACI SMATRAJU

Islamofobija prisutna i na Balkanu

Nakon posljednjih napada u Parizu i sve češćih antiislamskih protesta u pojedinim evropskim zemljama i učestalih slučajeva napada na džamije, stručnjaci smatraju da i u zemljama Balkana živi islamofobija. Regija je ipak, tvrde oni, i nakon ratnih dešavanja koja su je zadesila, primjer suživota.

 

Stručnjaci za religijska pitanja smatraju da, kao u većini evropskih zemalja, i u regionu Balkana postoji islamofobija naglašavajući kako se ipak o toj temi vrlo malo govori u javnosti.

Predsjednica Komisije za slobodu vjere pri Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Džermana Šeta rekla je da u Bosni i Hercegovini postoje slučajevi islamofobije, odnosno diskriminacije koja se odnosi na pripadnost islamu, iako se o tome u društvu nedovoljno govori i takvi slučajevi iznose u javnost.

"Tokom 2014. godine Komisija za slobodu vjere zaprimila je oko 15 prijava koje se odnose na diskriminaciju po osnovu vjerske pripadnosti islamu na području BiH. To jasno pokazuje da u BiH postoji diskriminacija koja se odnosi na pripadnost islamu, a to spada pod islamofobiju. Ti slučajevi koje smo primili jasno govore da je pojedinim poslodavcima u BiH, naprimjer, smetalo što je određena osoba praktikovala svoju vjeru na radnom mjestu, što je htjela da ode na džumu. Probleme imaju i žene koje nose maramu na radnom mjestu. Mnogi trpe diskriminaciju da ne ugroze svoj radni odnos. Postoji i nespremnost tih s druge strane da učine, kako mi to zovemo, razumno prilagođavanje ", istakla je Šeta za Agenciju Anadolija.

Prema njenom mišljenju u BiH sve se češće pojavljuju ozbiljni verbalni napadi zbog pripadnosti islamskoj vjeri iako, kako kaže, postoji zakonski okvir koji garantuje vjerske slobode.

Kada je riječ o drugim zemljama regiona, stručnjaci za vjerska pitanja smatraju da u Makedoniji ne postoji previše izražena islamofobija kao što je to slučaj u nekim evropskim zemljama.

Tako bivši ministar kulture Makedonije i analitičar, Guner Ismail u ističe da bi u kontekstu Makedonije bilo prikladnije zapitati se da li u zemlji postoji demokratija koja omogućava građanima da uživaju lična prava i slobode.

"Strah od vjera na Balkanu još uvijek je prisutan kao ostavština bivšeg režima. Trenutno, diskriminacija na etničkoj osnosi izaziva i diskriminaciju po osnovu vjerske pripadnosti", smatra on.

Sociolog Ali Pajaziti je mišljenja da u zemljama regiona postoje tragovi islamofobije koji se osjete i u javnom životu.

"To možemo vidjeti u medijima ali i u akademskim krugovima. O toj temi se objavljuju mnogi tekstovi u novinama i naučnim magazinima. Na Balkanu su tokom prethodnih 20 godina prisutne aktivnosti i procesi koji upućuju na sve veću islamofobiju i antiislamizam", smatra on.

Podsjetio je na ranije slučajeve u Makedoniji, kada su vandali ispisivali krstove na džamije i kada su na određenim skupovima svete islamske vrijednosti bile predmet ismijavanja. U Makedoniji su slučajevi islamofobije bili posebno izraženi 2001. godine, u jeku tenzija i sukoba između Makedonaca i Albanaca u toj zemlji, kada su brojne džamije bile meta napada vandala. Tada je u Prilepu zapaljena džamija iz osmanskog doba.

Predstavnik Katoličke crkve Albanije, Džordž Frendo smatra da u Albaniji ne postoji rizik od vjerskog ekstremizma niti od širenja islamofobije.  Dodao je kako muslimani i hriršćani u Albaniji čine velike napore na jačanju suživota i dijaloga što, kako kaže, moraju činiti i drugi narodi u regionu kako bi se osigurali mir i sigurno okruženje za sve ljude.

Bogomolje jedna do druge, u svega nekoliko stotina metara kvadratnih u brojnim gradovima regije, posebno u Sarajevu, smatra on, primjer su kako uprkos brojnim preprekama, narodi u ovom regionu uživaju u bogatstvu različitosti. Smatra da su različitosti svakako prednost, nikako mana ili prepreka suživotu.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније