Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 02. 2013. 18:14   >>  18:34

VUKOVAR - RATNE RANE

Održan protest protiv ćirilice

'Nikad ćirilica u Vukovaru'', osnovna je poruka sa današnjeg protesta organizovanog u Vukovaru, kojem je prisustvovalo, kako prenose hrvatski mediji, oko 20 hiljada građana iz cijele Hrvatske.

Na kraju protesta, koji je organizovao Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, pročitani su zahtjevi koji su upućeni na adrese Vlade i Sabora, kao i samog grada Vukovara.

U sedam zahtjeva Štab traži preduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca i da se od Srbije traži istina o nestalima. Zahtijevaju i da se odmah i bezuslovno zaustavi sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina sve dok Ustavni sud ne donese odluku na zahtjev za ispitivanje ustavnosti pomenutog zakona, upućen od strane Štaba.

Štab, takođe, traži da nadležne državne institucije izdaju prebivališne i boravišne potvrde za svakog građanina Vukovara jer sumnjaju u ispravnost rezultata Popisa stanovništva.

"Očekujemo da se to riješi u našu korist. Ćirilica je u Vukovaru neprihvatljiva jer su ratne rane još svježe i duboke", rekao je portparol štaba Zdravko Komšić, dodavši da je u gradu ubijeno ili nestalo oko 5.000 ljudi što je više od deset odsto predratnog stanovništva.

Srpski jezik i ćirilica treba da budu uvedeni kao službeni po zakonskim propisima da se u mjestima u kojima živi više od trećina pripadnika neke manjine, njen jezik i pismo mogu biti službeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније