Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 04. 2013. 18:28 >> 18:29
3

OBJEDINJAVANJE

Jedan Reis-l-ulema za zemlje EX YU?

Novi Ustav Islamske zajednice u BiH koji će, kako se očekuje, biti usvojen do 1. jula, predviđa objedinjavanje muslimana Bošnjaka na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije sa jednim vrhovnim poglavarom, izjavio je potpredsjednik Sabora te islamske zajednice Edhem Bičakčić.

''Pojačaće se uloga reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH. Tražiće se, takođe, nova definicija IZBiH u smislu da obuhvati sve Bošnjake. Srednji nivo, muftijski, dobiće dio administracije i biće neke razlike između muftijstava u BiH i izvan zemlje, na prostoru zemalja nastalih raspadom Jugoslavije”, rekao je Bičakčić.

On je ukazao da je objedinjavanje muslimana, Bošnjaka s područja nekadašnje države naglašeno i u postojećem Ustavu, ali će se nastojati da u novom najvišem aktu Islamske zajednice BiH to pitanje bude “više i prezicnije određeno”.

Bičakčić je podsjetio i na neke, kako kaže, istorijske činjenice koje idu u pravcu neophodnosti objedinjavanja Bošnjaka unutar Islamske zajednice BiH.

''Iz Menšure iz koje proizlazi legitimitet IZ BiH, a koja je dobijena još u vrijeme dok je osmanski sultan bio halifa, jasno je da među Bošnjacima može biti samo jedan reisu-l-uelema. Ne može ih biti više. Sad imamo praktično reisu-l-ulemu i u Crnoj Gori, a i u Srbiji. To bi praktično trebalo da ide ka tom objedinjavanju. Sandžak je prostor gdje autohtono žive Bošnjaci i to na neki način treba biti prepoznato'', rekao je Bičakčić za agenciju Anadolija.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније