Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 12. 2014. 13:39   >>  13:35 2

SMANJENJE BUDŽETA

Srbija bez para za nove avione i radare

Vojska Srbije će u 2015. potrošiti 55 milijardi dinara, što je pet milijardi manje nego u ovoj godini, pišu Večernje novosti.

To je predviđeno predlogom državnog budžeta za 2015.

Tri milijarde dinara, koliko je namijenjeno novom naoružanju i opremi, biće dovoljno samo za sitnije nabavke. Para u vojnoj kasi za kupovinu radara, aviona, sredstava PVO ili drugih savremenih sistema, sljedeće godine - neće biti.

Ukoliko narodni poslanici bez većih izmjena usvoje Vladin prijedlog državne kase, oružane snage raspolagaće u 2015. godini i sa 1,2 milijarde neraspoređenog viška prihoda ostvarenog prethodnih godina. 

Od većih investicija u planu je izgradnja novog hangara na vojnom aerodromu u Batajnici, vrijednog 200 miliona, kao i gasifikacija tehničko-remontnog zavoda u Čačku, što će koštati oko 100 miliona dinara. 

Od nabavke novih ruskih „migova“ vojni vrh Srbije je još ljetos definitivno odustao. 

U vojnoj kasi rezervisana su sredstva za projekat modernizacije aviona „supergaleb G4“. Za to su, međutim, planirana samo 24 miliona dinara. 
Komandant vojne avijacije general-major Ranko Živak o tom, kao i drugim poslovima od kojih zavisi budućnost srpskog vazduhoplovstva, kaže da oni zavise od nivoa naučnotehnoloških znanja i finansijskih mogućnosti države. 

"Za projekat modernizacije „supegaleba G4“ potrebna nam je pomoć i saradnja odgovarajućeg stranog partnera. Nabavka savremenih borbenih sistema, poput višenamjenskog borbenog aviona ili radara, uslovljena je finanasijskim sredstvima. Postojeće stanje i problemi sa novcem otežavaju modernizaciju, ali se nadam da to neće spriječiti nabavku novih borbenih sredstava u sljedećih nekoliko godina", kaže general Živak. 

Jednu od većih stavki u vojnoj kasi za 2015. čine odnosi sa javnošću, za šta je namijenjeno oko milion eura. Ratnom vazduhoplovstvu i PVO namijenjeno je oko milijardu dinara, dok će srpski plavi šlemovi u svijetu koštati 826 miliona dinara.

Vojni budžet od 443 miliona eura Srbiju svrstava među evropske države sa najmanjim izdacima za vojsku. Iznos koji je namijenjen oružanim snagama već godinama je ispod 2,4 odsto državnog BDP, što je kao pravu mjeru vojnih troškova još 2008. preporukom odredila Vlada Srbije.

Po procentu koji izdvaja za vojsku Srbija može da se poredi sa Bugarskom, koja takođe izdvaja do 1,5 odsto BDP, ali i Hrvatskom, koja ima duplo manje vojnika nego Srbija. Po debljini novčanika iza Srbije su i vojske Crne Gore, Albanije, Makedonije i BiH, koje imaju značajno manje ljudi u stroju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније