Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 03. 2013. 13:30   >>  13:44 1

MOSKVA

Mesić: Tuđman i Milošević cio rat bili na vezi

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predstavio je u Moskvi svoju knjigu "Kako se raspala Jugoslavija" i gostima u Ruskoj privrednoj komori ispričao o odnosima i "crvenom telefonu" kojim su komunicirali bivši predsjednici Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

"Kad ste čuli da je Slobodan Milošević govorio loše o Franji Tuđmanu i obrnuto? Još 1991. ustanovljena je direktna telefonska linija između njih dvojice. Kad sam 2000. postao predsjednik, još je bila aktivna, htio sam da nazovem Miloševića, ali nisam imao šifru. Tako je to u ratu. Oni koji planiraju rat sarađuju, a oni koji o tome ne znaju ništa – ginu", rekao je Mesić.

Mesić smatra da je raspad Jugoslavije bio neminovan, ali da je možda rat i mogao biti izbegnut. "Zalagao sam se tada za konfederalni model po kojem bi sve republike proglasile nezavisnost i istovremeno sklopile ugovor o konfederaciji na pet godina u kojem bismo vidjeli može li funkcionisati ili ne. Nažalost, to nije prihvaćeno", kazao je Mesić koji je bio i poslednji predsjednik predsjedništva SFRJ.

Odgovarajući na pitanja okupljenih, Mesić je poručio kako sukobi u bivšoj Jugoslaviji nisu bili ni etnički ni verski, već su se vodili radi osvajanja teritorija.

"U novijoj istoriji Evrope svi su ratovi bili takvi, a agresija se predstavljala kao zaštita svojih nacionalnih manjina u drugoj državi. Tako je i Slobodan Milošević svoju velikosrpsku politiku pravdao kao zaštitu Srba u Hrvatskoj i BiH. I prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman smatrao je da mora da štiti interese hrvatskog naroda u BiH. Ipak, nakon svih tih sukoba i stotina hiljada poginulih, granice se nisu promijenile nijedan milimetar. Treba li boljeg dokaza da se rat ne isplati", poručio je Mesić.

Mesić je govorio i o tome da i danas u Hrvatskoj ima onih koji kažu da su se Srbi pobunili protiv Hrvatske i da je najbolje da više nisu u toj zemlji. "Deo Srba tada je verovao da će Milošević stvoriti Veliku Srbiju. Bili su prevareni, ali je logično da su bili na toj strani. Zamislite da su hrvatski tenkovi došli nadomak Beograda. Na čijoj bi strani bili vojvođanski Hrvati? Naprosto, kolektiv ne može biti kriv, ti ljudi nisu odlučivali o politici. Odlučivali su političari ", rekao je Mesić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније