Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 11. 2014. 22:37 >> 22:34

IZ 70-IH

Tirana: Otvoreno ogromno atomsko sklonište

Ogromno tajno atomsko sklonište koje je albanski komunistički režim sagradio strahujući od nuklearnog napada iz Sovjetskog saveza ili SAD, otvoreno je u subotu prvi put za javnost.

 

 

Premijer Edi Rama je predvodio goste među kojima su bili ambasadori zapadnih zemalja u obilasku nikada korišćenog petospratnog skloništa sa 106 soba.
 
Sklonište je sagrađeno 1970-ih godina blizu Tirane za vrijeme vođe Enver Hodže, u okviru priprema za mogući napad "američkog imperijalizma ili sovijetskog socijalističkog imperijalizma".
 
Hodža je umro 1985., a komunistički režim je oboren 1990. godine.
 
Rama je rekao da je sklonište otvoreno uoči obilježavanja oslobođenja Albanije u Drugom svjetskom ratu.
 
Albanska vlada planira da to sklonište pretvori u turističku atrakciju i kao izložbeni prostor.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније