Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 03. 2013. 11:38 >> 14:03
12

PRESUDA

,,Monstrumu s Grbavice" 45 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Veselina Vlahovića Batka na 45 godina zatvora.Veselin Vlahović je osuđen prema 60 tačaka optužnice.

 

Vlahoviću se na teret stavljaju ubistva više od 30 osoba, silovanje više od deset žena, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine.

U optužnici se pored ostalog navodi da je Vlahović bez imalo milosti tukao građane, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva.

Čitanje presude „Monstrumu s Grbavice“, trajalo više od 90 minuta, kada su opisivana brutalna ubistva, silovanja, odvođenja u zarobljeništvo i druga nedjela koja je Batko počinio nad civilima nesrpske nacionalnosti. 

Među najužasnijim zlodjelima je slučaj silovanja jedne žene u sedmom mjesecu trudnoće. Ženu je, kako je opisao sudija Božić, silovao u kuhinji pred njenom maloljetnom kćerkom, držeći djevojčici, koja je vrištala, nož pod grlom. U jednom slučaju u više navrata je silovao majku i kćerku. Takođe, među brojnim djelima, izdvaja se tragedija porodice Pecar, koja je natjerana da ide kroz minsko polje. Tom prilikom stradali su šestogodišnja djevojčica Azra i njena baka Diša.

Navedeni su i detalji monstruoznog ubistva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije, takođe, ubijena. Njihove supruge su potom silovane.

Sudija Božić opisao je kako je Vlahović od Bošnjaka i Hrvata otimao novac. A samo u jednom slučaju neimenovana žena je dala Vlahoviću 100.000 njemačkih maraka kako bi poštedio život njenog sina, kojeg je namjeravao da zakolje.

Vlahović je mirno, bez pokazivanja ikakvih emocija, pratio tok izricanja presude. Tek povremeno je uzdisao, prenose bosanski mediji.

Vlahović je osudjen za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, počinjene 1992. godine.

 U optužnici se, između ostalog, navodi da je Vlahović kao pripadnik paravojnih snaga Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

 On je uhapšen i isporučen pravosudnim organima BiH u martu 2010. godine, nakon što je uhapšen u Španiji, a suđenje je trajalo dvije godine.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније